Chcete si uvařit něco tradičního? Zkuste vsadit na moravského vrabce. Když jsem byla malá, vrabec patřil k mým oblíbeným jídel od babičky a dědy. Jeden z tradičních nedělních obědů, na který jsem nikdy nedala dopustit. Ptala jsem se skoro pokaždé, jak se to jídlo jmenuje a proč. Pokaždé si ze mě dělal dědeček srandu, že je to opravdový vrabec, kterého zastřelil vzduchovkou na dvoře 🙂 . Ale mě to stejně neodradilo a já jedla dál. Můj recept je upravený na zdravější variantu, hlavně pro fitness nadšence. Místo zelí jsem k masu uvařila kapustu a jako přílohové knedlíky jsem zvolila své nejoblíbenější fitness knedlíky. Recept na něj jsem na webu už sdílela – můžete ho najít ZDE. Doufám, že Vám bude chutnat. 🙂
Ingredience
- 1 kg vepřová pečeně
- 2-3 cibule
- 8 stroužků česneku
- trochu řepkového oleje
- sůl
- pepř
- kmín
- ´vodu na podlití
Jako první si předehřejeme troubu na 200°C. Cibule oloupeme, nakrájíme na drobno, přidáme oloupaný prolisovaný česnek.
Maso omyjeme a nakrájíme asi na 3-4 cm kostky, vložíme do pekáče. Přidáme cibuli s česnekem, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vše dobře promícháme.
Podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme pomalu asi 1,5 až 2 hodiny dokud maso není měkké.
KAPUSTA
Igredience
- 1 větší hlávka kapusty
- 2-3 brambory
- olivový olej
- 4-5 stroužků česneku
- kmín
- sůl
V hrnci orestujeme do růžova na kapce oleje nadrobno nakrájenou cibulku.
Přidáme nakrájenou kapustu, Osolíme a přidáme kmín a podusíme do měkka.
Abychom kapustu zahustili, nastrouháme do ní jednu až dvě brambory a povaříme. NA závěr přidáme prolisovaný česnek a můžeme podávat.