Malinový dort s jemným tvarohovým krémem

dne

Protože v Jižních krajích byla sezóna malin, červeného a černého rybízu a já tohoto úžasného ovoce od babičky obdržela spoustu, napadlo mě si z něj upéct tento výborný piškotový dortík s jemným tvarohovým krémem. A taky u toho tvoření byla fakt sranda :D…můj pomocník v kuchyni se statečně ujmul šlehání, tak statečně, že jsem se velmi divila. Prý kdyby to věděl, že je piškot tak jednoduchý, dělá si ho často. Ale po chvíli názor změnil, protože ho ze šlehání začala bolet ruka.Piškot je výborný, a já myslím, že to stojí přece za to vyšlehat si ho, i když to trvá trochu dýl. Protože je to prostě mňamka, hotový foodporn s dlouhou tradicí a historií! Co jsem slyšela,tak se prý kdysi šlehal ručně – ještě horší představa než teď (pro ručičky některých). Pravda, že můžeme být rádi za to, že někdo vymyslel šlehače. Šlehat piškot ručně, tak to si ani neumím představit. A taky se prý za starých dob piškot používal jako náhražka sladkostí pro děti a ne zase tak moc drahá – lidé vlastnili spoustu slepic a cukr snad nebyl takový problém. Jak říkávala moje babička, že vždycky doma přemlouvali se sourozenci rodiče, aby jim mohli mít piškot. Tak a teď už dost povídání a k receptu.

Ingredience:

  • 2-3 vejce (podle velikosti, pokud máte 2 velké, úplně stačí)
  • 2-3 lžíce třtinového cukru (podle počtu vajíček – aneb moje babička vždycky říkala, na každé vajíčko je 1 vrchovatá lžíce cukru)
  • Mouka (tady platí to stejné co u cukru, aneb kolik vajec, tolik lžic mouky)
  • máslo na vymazání formy
  • maliny, červený rybíz, černý rybíz
  • tvaroh
  • trochu šlehačky
  • špetka citrónové kůry
  • vanilka
  • 1 velká lžíce medu
  • červenou agar želatinu
  • rum

Jako první zapněte troubu na 120°C, ať se předehřeje. Vymažte si kulatou formu másle důkladně měkkým máslem a vysypte moukou.

Do šlehací mísy dejte vajíčka a cukr a ušlehejte šlehačem v pěnu. Záleží taky na výkonu šlehače. Některé to dokážou ušlehat pomalu hned. Já šlehala piškot asi 15-20 minut. Po vytažení metličky z ušlehaného piškotu, musí tvořit pěkné špičky, které hned nepadnou. Jinak pozor, šlehejte bez přerušení, jinak se může stát, že se to nepovede.

Jak máme piškot ušlehaný, přidáme a opatrně vmícháme mouku, nalijeme do formy a dáme péct.

Mezitím, než se piškotový korpus upeče, připravíme tvarohový jemný krém. Tvaroh dáme do vyšší misky, přidáme trochu šlehačky na zředění, vrchovatou lžíci medu, citrónovou kůru – špetku, vanilkový cukr, trošku rumu a vyšleháme v krém.

Po vychladnutí krém rovnoměrně rozetřeme na korpus. Dozdobíme ovocem a zalijeme želatinou agar dle návodu. Necháme ztuhnout, vychladit v lednici a pak můžeme podávat třeba se šlehačkou nahoře a s malinovým koktejlem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.