Pesto z medvědího česneku

dne

Sezóna medvědího česneku začala, pro někoho je to velký hit a pro někoho zase ne. Ale myslím si, že určitě stojí za to ho vyzkoušet. Mě osobně zachutnal. Chuť má podobnou obyč česneku, ale ne tak štiplavou a výraznou.

Medvědí česnek tvoří rozsáhlé porosty v lese, vyžaduje vlhká stanoviště s dostatečným množstvím živin. Proto ho nejčastěji najdeme v lužních lesích, kde se mu daří nejlépe. Je možné ho najít i v ostatních lesích či lesících. Hlavně pozor, až ho budete trhat, nespleťte si ho s konvalinkou. Ta je mu totiž dost podobná. Medvědí česnek rozeznáte lehce, a to podle česnekové vůně. Stačí utrhnout lístek a přivonět si k němu.

Tato zelená rostlinka je velmi zdravý – obsahuje spoustu zdravých látek a vitamínků: aminokyseliny allicin a alliin, flavonoidy, vinylsulfid, fruktózu, bílkoviny. Je také velmi bohatým zdrojem vitamínu C (100 g medvědího česneku obsahuje asi 150 mg vitaminu C) a navíc je přírodní antibiotiku. Říká se, že jméno má prý podle toho, že ho medvědi probuzení ze zimního spánku snědí jako první jídlo.

polar bear baby GIF
Ingredience:

  • 150 g medvědího česneku
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 100 ml oleje
  • 1/2 růžové himalájské soli

Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru společně s olejem rozmixujeme.
 Přidáme slunečnicová semínka a sůl a vše rozmixujeme na pastu.
Jakmile máme hotovo můžeme podávat – na těstoviny, k masu, do omáček, na pizzu,…atd.

Čerstvé lístky můžete přidat do polévek, salátů těstovin, či polévek. Výborné je taky bylinkové máslo (RECEPT ZDE), pomazánka (RECEPT ZDE) nebo špenát z medvědího česneku a kopřiv (RECEPT ZDE). Lístky můžete taky nakrájet na chleba s máslem, to je fakt straně výborné. Navíc společně s máslem se vitamíny z česneku lépe vstřebají. Jestli máte česneku fakt hodně a nechce se Vám dělat jen pesto, tak ho prostě umyjte, dejte do zmrazovacích sáčků a šup s ním do mrazáku. Pak ho můžete mít kdykoliv na talíři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..