Drožďová polévka s nočky a medvědím česnekem

dne
Já moc polévková nikdy nebyla, ale za poslední rok jsem si je zvykla vařit každý den. Drožďová polévka s nočky a medvědím česnekem je fakt poměrně rychlá mňamka. Droždí je velmi bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2 B6) a kyselinu listovou. Když jsem byla malá a udělali se mi kolikrát v ústech při nemoci afty, které značí sníženou imunitu, pan doktor říkal mamince: „Nemusíte kupovat drahý B-Komplex vitamín z lékárny. Stáčí naprosto kvasnice za pár korun z Jednoty. A pak z nich uvařit polévku nebo udělat drožďovou pomazánku.“ A to víte, že to pomohlo. Stejně jako při aftech, tak i například na akné. No, moje maminka ta vždycky věděla, co je dobré a zdravé. Vitamín B, který koupíte v lékárně, se vyrábí průmyslově jako odpadní produkt bakterií. Ale nejde jen o ledajaké tvorečky. Uměle jim jsou vloženy geny pro jeho výrobu. Takže se jedná u většiny o GMO (geneticky modifikovaný). Takže za mě sajrajt…A když to není opravdu nutný a něco mi je, využiju přírodní zdroje. Ve velkých výjimkách je možné sehnat vitamin B, který je extrahovaný z rostlin a není geneticky modifikovaný (na obalu hledejte GMO free). A teď už k receptu.   Ingredience:
  • 2 plátky másla
  • 1 kostku kvasnic
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • Sůl
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • Plátek celeru
  • 3/4 l vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • Medvědí česnek
Nočky
  • 1 větší vejce
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce mouky
  • rozpuštěné máslo na špičku nože
 V hrnci roztopíme plátky másla a necháme lehce zpěnit. Kvasnice rozdrolíme do zpěněného másla a necháme rozpustit. Zalejeme mlékem, pořádně rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky a přilijeme vodou. Dále do hrnce přidáme nakrájenou zeleninou – mrkev, petržel, celer. Stejně tak přidáme koření. Poté vaříme dokud zelenina nezměkne. Mezi tím než se polévka uvaří, připravíme si těsto na nočky. Rozklepneme do hrníčku vajíčko a rozkvedláme ho. Přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo na špičku nože a pomalu smícháme s moukou. Pozor, těsto nesmí být úplně husté ani řídké. Prostě tak akorát. Do vroucí polévky postupně tvoříme pomocí dvou lžiček nočky. Jakmile nočky vyplavou, jsou hotové a tím máme polévku uvařenou. Teď už jen dochutíme soli, pepřem a přidáme medvědí česnek a můžeme servírovat. Nočky můžete vylepšit přidáním nakrájené petržele na drobno nebo libečkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..