Letní třešňový-makový koláč

dne

Na zahrádce už se nám pěkně červenají třešně. Ano, hurá!!! Drahé léto je už tady. I když nevím jak u Vás, ale tady u nás pořád prší a je každou chvíli bouřka. To by být nemuselo. Pak se nedá nic moc dělat a člověk může leda tak tvrdnout doma. Protože dneska prší, rozhodla jsem se si dnešní den zpříjemnit a z třešní upéct tento letní koláč. Z celého koláče budete mít celkem 12 kousků, třešně se nevaří, dávají se nahoru na koláč čerstvé, nahoře se koláč zalije želatinou. Tím v nich uchováme drahocenné vitamíny.
Na hrstce třešní, které si můžete utrhnout jen tak, cestou po zahrádce si člověk nejen pochutná, ale také toto ovoce tělu poskytne vitamíny. Třeseně obsahují vitamíny A, B, C, minerální látky vápník, železo, jód a draslík. Neobsahují žádný tuk, což je skvělé pro ty co drží dietu a navíc jsou snadno stravitelné. Lepší než čokoláda a další sladkosti. Můžeme je zařadit mezi ovoce s antioxidačním účinkem.
Ingredience:

  • 200 g změklého másla
  • 300 g mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 750 g třešní
  • 50 g mletého máku
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 balení červené želatiny agar
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouku na vymazání formy

Máslo, vanilkový cukr a 200 g cukru vyšlehejte ve větší misce pomocí ručního mixéru. Poté přidávejte po jednom vejce. V menší misce promíchejte trochu mouky s práškem do pečiva a mák, postupně zašlehávejte a přidávejte je k těstu. Stejně tak s jogurtem, po lžičkách a postupně-opatrně.

Hotové těsto vlijte do předem vymazané formy tukem a vysypané moukou. Použila jsem formu o Ø 28 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 150°C, do růžova. Ale opět tady pozor, každá trouba peče jinak.

Po upečení koláč nechte trochu vychladnou a poté opatrně vyklopte z formy. Třeseně omyjte, odpeckujte a rozřízněte je na půlky. Jakmile bude dort úplně zchladlý, můžete začít třešně na koláč pokládat.

V malém hrnci si připravte želatinovou polevu dle návodu. Jak nám trochu zchladne, můžeme s ní zalít opatrně po lžičkách třešně na koláči. Poté ještě necháme želatinu ztuhnout zhruba 30 minu a nyní můžeme koláč podávat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.