Lečo s cuketou

dne

Cuket u nás opět začíná být ze zahrádky hodně, proto nezbývá nic jiného, než z nich něco dobrého uvařit. Receptů s cuketou momentálně připravuji opravdu hodně. Tuto sezónní zeleninu, u nás všichni zbožňují. Lečo je prostě taková klasika, na které jsem vlastně vyrostla. Všechno, co jsem použila pro recept je domácí, i vajíčka, od našich šťastných slepiček. Po leču bych se utloukla a s cuketou mi přijde lepší. Spousta lidí totiž připravuje lečo bez cukety. V horkém letním dnu je tento pokrm ideální jako rychlá chutná večeře nebo oběd. A jak udělat správně lečo? Pojďme se na to mrknout.

Ingredience:

  • 1 menší cuketu či polovinu velké
  • 2 papriky
  • 3 velké rajčata
  • 3 vejce
  • cibule
  • olivový olej/domácí vyškvařené sádlo
  • trochu vody na podlití zeleniny
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 15 dkg kvalitní šunky s vyšším obsahem masa
  • petrželku na ozdobu
  • chleba

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky. Můžou být klidně hrubší a osmažte je na olivovém oleji nebo sádle. Sádlo má lepší chuť, mám vyzkoušené. Navíc ho používají ve většině restaurací.

Potom co cibulka zrůžoví, přidáme nakrájené rajčata, papriku, nastrouhanou cuketu. Vše přikryjeme pokličkou, podlijeme trochu vodou a dusíme do měkka.

Poté co je zelenina měkká ji okořeníme a přidáme rozklepnutá vejce. Zamíchejte a povařte. Lečo by nemělo být úplně tuhé ani úplně řídké. Prostě tak akorát, to poznáte.

 Hotové lečo podáváme s chlebem a ozdobenou nasekanou petrželkou.

Pokud máte rádi pikantní, tak do leča klidně můžete přidat nějakou dobrou klobásku. Někdo přidává do leča třeba klasický párek nebo buřt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..