Pravé Slovenské bramborové halušky s brynzou

dne

Halušky neboli “noky” z bramborového těsta patří k mým oblíbeným jídlům. Tento recept na pravé slovenské halušky, o který se chci s Vámi na přání podělit pochází ještě od mé prababičky, která je původem z Východního Slovenska. Vařit ji halušky naučila její maminka a tu zase ta její, no a tak dále. Halušky jsou nejen jednoduché na přípravu, ale také velmi chutné a zdravé. Nejčastěji se jí s brynzou, což je měkký slovenský sýr vyrobený z ovčího mléka. Z dovolené na Slovensku jsem si ho právě přivezla – pravou brynzu a proto jsem se rozhodla ji v tomto receptu využít. Ať už je pravý, jako ho dělávala moje prababička. Nahoře jsem halušky posypala osmaženou křupavou slaninkou nakrájenou na kostičky. To není, ale úplně podmínkou, ale chutná to skvěle. Vzhledem k tomu, že lidé v dřívější době trpěli chudobou, vařily se halušky málokdy se slaninou nebo špekem. Většinou se jídávaly pouze s brynzou nebo se zelím. 

Ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 8 ks brambor
  • 1 vejce
  • cibule
  • olej/sádlo
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • kousek slaniny
  • brynza

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na struhadle na jemno do misky. Vymačkáme a slijeme z nich přebytečnou vodu-škrob. Přidáme sůl, pepř, mouku a vejce a vařečkou vypracujeme řidší těsto.

Větší hrnec naplníme vodou, přidáme špetku soli a dáme vařit. Jak začne voda vřít, nožem do ní odkrajujeme či malou stěrkou protlačujeme přes síto na halušky kousky těsta. Speciální cedník na halušky seženete snad všude.

Hotové uvařené halušky poznáme tak, že vyplavou nahoru. Na úplný konec z nich vodu zcedíme. Necháme odložené v hrnci bokem, zakryjeme pokličkou a připravíme si opečenou cibuli na sádle nebo oleji.

 Nakrájíme ji nadrobno, opečeme na pánvi do růžova na rozehřátém oleji či sádle pokud chcete, aby měly halušky lepší chuť. Vmícháme ji opatrně do halušek. Podáváme s brynzou a posypeme osmaženou slaninkou.

Halušky lze je také udělat na kyselo, kdy do halušek přidáme kyselé zelí a smícháme je společně s osmaženou slaninkou nakrájenou nadrobno.
Pokud nemáme brynzu, místo ní lze můžeme použít k haluškám sýr Niva nebo můžeme dát nahoru měkký smetanový sýr. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..