Výborná čočková polévka

dne

Oblíbená polévka z mého dětství, na kterou nedám ani teď dopustit. Ráda si k ní přikousnu čerstvý namazaný chlebík s máslem nebo jiné pečivo. To je potom bomba! Pozor, ale čočku musíme namořit předem alespoň 4 hodiny nebo nejlíp přes noc.

Ingredience:

  • 1 hrníček čočky
  • 1 hrníček vody
  • 1 cibule
  • řepkový olej
  • 1 větší mrkev
  • šlehačku na vaření
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • mouku nebo jiné zahušťovadlo (pokud chcete polévku zahustit)
  • vodu
  • sůl
  • pepř

Čočku v poměru 1:1 dáme do hrnce a necháme přes noc nebo alespoň ty 4 hodiny, jak už jsem psala výše. Jinak by čočka nebyla moc dobře stravitelná a nešla by moc dobře uvařit. Před vařením čočkové polévky vodu slijeme a čočku aspoň 2x propláchneme.

Přilijeme vodu, přidáme cibuli, mrkev nakrájenou na kolečka a koření. Vaříme pod pokličkou do změknutí čočky.

Poté můžeme zahustit klasicky moukou, pokud máte rádi polévky hustší nebo klidně můžete nechat tak. Chvíli povaříme, přidáme trochu šlehačky na vaření a promačkané stroužky česneku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..