Oblíbená polévka z mého dětství, na kterou nedám ani teď dopustit. Ráda si k ní přikousnu čerstvý namazaný chlebík s máslem nebo jiné pečivo. To je potom bomba! Pozor, ale čočku musíme namořit předem alespoň 4 hodiny nebo nejlíp přes noc.
Ingredience:
- 1 hrníček čočky
- 1 hrníček vody
- 1 cibule
- řepkový olej
- 1 větší mrkev
- šlehačku na vaření
- 2 menší stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- mouku nebo jiné zahušťovadlo (pokud chcete polévku zahustit)
- vodu
- sůl
- pepř
Čočku v poměru 1:1 dáme do hrnce a necháme přes noc nebo alespoň ty 4 hodiny, jak už jsem psala výše. Jinak by čočka nebyla moc dobře stravitelná a nešla by moc dobře uvařit. Před vařením čočkové polévky vodu slijeme a čočku aspoň 2x propláchneme.
Přilijeme vodu, přidáme cibuli, mrkev nakrájenou na kolečka a koření. Vaříme pod pokličkou do změknutí čočky.
Poté můžeme zahustit klasicky moukou, pokud máte rádi polévky hustší nebo klidně můžete nechat tak. Chvíli povaříme, přidáme trochu šlehačky na vaření a promačkané stroužky česneku.