Indické Chana masala s bylinkovým dipem

dne

Rychlý chutný bezmasý vegetariánský pokrm Chana masala pochází z indické kuchyně. Je zde velmi populární, podobně jako u nás vepře, knedlo zelo, guláš nebo svíčková. Variant, kterými je možné toto jídlo připravit je mnoho. Já si zvolila tuto, tak doufám, že Vám bude chutnat. Jídlo je hotové do 30 minut. Základem pokrmu je cizrna. Já použila zavařenou cizrnu ze sklenice zakoupenou v síti DM drogerii. Jako přílohu jsem zvolila rýži vařenou v páře – ve svém oblíbeném hrnci. Pokud si dip odpustíte nebo použijete sojový jogurt lze jídlo pojmout i jako VEGANSKÉ – občas jsem si ho takto vařila i já.

Ingredience na pokrm Chana masala:

  • 1 větší cibule
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • citrón
  • pepř
  • himalájskou sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koření Gram masala
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • lístky čerstvého koriandru
  • plechovka krájených rajčat
  • plechovka cizrny

Ingredience na dip/veganský dip:

  • 40 g bílého jogurt/sojový jogurt ALPRO
  • 25 g zakysané smetany/Soyananda veganská zakysaná smetana
  • čerstvé lístky bazalky a koriandru
  • 1/2 citrónu
  • sůl
  • pepř
  • mletá sušená chilli

 Uvaříme rýži dle návodu.. Předem si také přecedíme cizrnu přes síto do misky od nálevu. Necháme ji chvíli okapat.

Rozpálíme si pánev s olivovým olejem a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme kmín, gram masalu, zázvor a pár lístků koriandru a chvíli opečeme tak 3 minutky.

Přidáme přecezenou cizrnu a rajčata i s nálevem. Promícháme a vaříme 10 minut. Poté dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a solí.

Dip vytvoříme jednoduše, smícháme jogurt, zakysanou smetanu, šťávu z poloviny citrónu. Bazalkové lístky a pár lístků koriandru nasekáme na jemno a přidáme je k dipu. Závěrem dochutíme pepřem, solí a chilli papričkou.

Nyní můžeme servírovat hotový pokrm Chana masala s rýží a s bylinkovým dipem. Ozdobíme kolečkem citronu.

Cizrnovou šťávu nemusíte vylívat, můžete si z ní vytvořit tento báječný recept – Luxusní čokoládová pěna z cizrny

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.