Znojemská omáčka s rýží

dne

Znojemka přesně podle mého stylu. Použila jsem na ni vepřovou krkovičku, kterou jsem sice musela delší dobu podusit, ale stálo to za to. Maso bylo dokonale křehoučké a doslova se v hotové omáčce rozplývalo na jazyku. Ale můžete použít klidně i jiný druh masa, třeba hovězí. Záleží jen na Vás, co máte rádi. Já si prostě oblíbila tento druh masa. Na závěr jsem do omáčky přidala na zjemnění trochu smetany na vaření.Tak a k receptu.

Ingredience:

  • 650 vepřového masa (já použila krkovičku)
  • cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 ks kyselých okurků
  • 10 dkg slaniny nebo uzeného
  • 2 vajíčka
  • smetana na vaření
  • mouku nebo jiné zahušťovadlo
  • vodu
  • sůl
  • pepř
  • rýže

Jako první si dáme vařit vajíčka, ať je máme nachystané předem a schladlé pro oloupaní. Maso omyjeme a nakrájíme na plátky. Z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Osmažíme na pánvi z obou stran.

Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme do růžova na sádle ve větším hrnci. Poté přidáme nakrájené uzené nebo slaninu, zlehka opečeme a přidáme maso z pánve.

Vše podlijeme vodou a dusíme do měkka na středním plameni. Krkovičku je třeba dusit delší dobu, aby byla krásně měkká (zhruba kolem 1-1,5 h). A dejte si pozor, po celou dobu maso hlídejte. Pokud dojde voda, musí se podlít znovu, jinak se nám připálí.

Mezi tím než maso změkne si oloupeme uvařená vychladlá vajíčka, omyjeme je a promáčkneme přes kostkovaný kráječ. Také si nachystáme kyselé okurky, které nakrájíme nožem na menší kostičky.

Když už je maso měkké, vyndáme ho bokem na talíř, přidáme trochu vody, povaříme a omáčku si zahustíme důkladně rozmíchánou moukou či jiným zahušťovadlem. Přidáme maso a ještě chvíli povaříme a dochutíme.

Hrnec s omáčkou stáhneme z plotn. Závěrem přidáme přichystané kyselé okurky, vajíčka, zlehka zakápneme šlehačkou na vaření a rozmícháme.Teď už můžeme podávat s rýži, kterou jsme si uvařili dle návodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..