Cuperník – voňavá perníková buchta s cuketou

dne

Tohle je opravdu moc chutná buchta, která je opravdu jemná, nadýchaná a voní úžasně po perníku. Obohacena o cuketu, která v sobě ukrývá velké množství minerálů a vitamínů. Tím posiluje zrak, naše srdce, pomáhá zlepšovat funkci mozku, při cukrovce či dně. Cuketu jsem použila nastrouhanou a zmraženou ze svého mrazáku, může být i z obchodu. Nebo během léta čerstvá, přímo ze zahrádky, ta je úplně nejlepší. U nás doma se řadí tato buchta mezi nejoblíbenější. 🙂
Ingredience

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky mouky (klidně i víc pokud bude cuketa moc vodnatá)
  • 2 hrnky cukety nastrouhat
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžičky skořice
  • vanilkový cukr
  • prášek do perníku
  • 1 lžička sody
  • kousek másla
  • 1 lžíce mléka
  • citrónová kůra
  • pro vůni trochu rumu

Předem si zapneme troubu na 150°C, ať se nám předehřeje. Ještě si vymažeme plech máslem a vysypeme strouhankou a můžeme začít s přípravou těsta.

Oddělíme si žloutky od bílků zvlášť do misek. V jedné misce vyšleháme bílky se špetkou soli, která nám pomůže k nejlepšímu výsledku sněhu. Dáme si je bokem, protože ty přijdou až nakonec.

V druhé misce vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme a opatrně vmícháváme mouku, nastrouhané cukety, olej, kakao, skořici, vanilkový cukr, sodu rozpuštěnou v lžíci mléka a prášek do perníků.

Do hotového těsta na závěr opatrně vmícháme sníh. Dáme péct a pečeme do růžova asi 30 minut (každá trouba peče jinak, tak bacha!). Po upečení můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..