Rajská omáčka s hovězím masem

Jsou jen 2 skupiny lidí. Ti, kteří milují rajskou a ti kteří nenávidí rajskou. Já patřím do té první skupiny  😈 Tenhle recept je trochu náročnější, ideální na víkendový oběd ,když máte celé dopoledne čas vařit 😉 Ale ta chuť stojí za to 😉

Ingredience na vývar

  • 600 g hovězí plece nebo kýty
  • kostka hovězího bujonu
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • 1 cibule
  • větší mrkev
  • celer
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Maso omyjeme, nakrájíme na plátky, zeleninu překrojíme napůl, to vše dáme do hrnce, přidáme česnek, koření, bujon.

Zalijeme vodou a vaříme. Doporučuji vařit v tlakovém hrnci kde to máte hotové za cca 40 minut. Jinak byste maso vařili cca 3 hodiny.

Ingredience na omáčku

  • 1.5 litru vývaru
  • 1 cibule
  • 2 plechovky rajského protlaku- cca 240 g
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • nové koření
  • ocet na dochucení
  • kuličky pepře
  • máslo

Na másle orestujeme cibulku, přidáme rajský protlak, orestujeme pár minut, pak přidáme mouku a pár minut restujeme dokud nevznikne taková jíška. Pozor, je potřeba ji míchat a mít na mírném ohni, snadno se připálí.

Zalijeme vývarem, přidáme sůl, cukr, ocet a koření a promícháme metličkou, vaříme cca 20 minut.

Po uvaření omáčku zcedíme do čistého hrnce a případně dochutíme solí, cukrem nebo octem.

Ingredience na domácí knedlík

  • 500 g polohrubé mouky
  • vajíčko
  • půlka kostky droždí
  • 2 starší housky
  • 250 ml mléka
  • lžička cukru
  • malé množství mléka na kvásek

Droždí smícháme s lžičkou cukru, a vlažným mlékem, necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Do mísy dáme mezitím mouku, špetku soli,mléko, uprostřed uděláme důlek kam dáme vajíčko a kvásek.

Vypracujeme těsto,do kterého nakonec zapracujeme na kostičky nakrájené housky. Necháme vykynout na teplém místě cca 45 minut.

Nakynuté těsto rozdělíme na dva knedlíky, vaříme ve vroucí osolené vodě cca 30 minut. V půlce vaření knedlíky otočíme. Je potřeba vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím vody aby neležely na dně.

Hotové knedlíky je potřeba hned po uvaření propíchat nebo rozkrájet aby se nesrazily.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..