Tohle je opravdu moc chutná buchta, která je opravdu jemná, nadýchaná a voní úžasně po perníku. Obohacena o cuketu, která v sobě ukrývá velké množství minerálů a vitamínů. Tím posiluje zrak, naše srdce, pomáhá zlepšovat funkci mozku, při cukrovce či dně. Cuketu jsem použila nastrouhanou a zmraženou ze svého mrazáku, může být i z obchodu. Nebo během léta čerstvá, přímo ze zahrádky, ta je úplně nejlepší. U nás doma se řadí tato buchta mezi nejoblíbenější. 🙂
Ingredience
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky mouky (klidně i víc pokud bude cuketa moc vodnatá)
- 2 hrnky cukety nastrouhat
- 3/4 hrnku oleje
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžičky skořice
- vanilkový cukr
- prášek do perníku
- 1 lžička sody
- kousek másla
- 1 lžíce mléka
- citrónová kůra
- pro vůni trochu rumu
Předem si zapneme troubu na 150°C, ať se nám předehřeje. Ještě si vymažeme plech máslem a vysypeme strouhankou a můžeme začít s přípravou těsta.
Oddělíme si žloutky od bílků zvlášť do misek. V jedné misce vyšleháme bílky se špetkou soli, která nám pomůže k nejlepšímu výsledku sněhu. Dáme si je bokem, protože ty přijdou až nakonec.
V druhé misce vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme a opatrně vmícháváme mouku, nastrouhané cukety, olej, kakao, skořici, vanilkový cukr, sodu rozpuštěnou v lžíci mléka a prášek do perníků.
Do hotového těsta na závěr opatrně vmícháme sníh. Dáme péct a pečeme do růžova asi 30 minut (každá trouba peče jinak, tak bacha!). Po upečení můžeme ozdobit čokoládovou polevou.