Guláš není žádná věda. Chce to jen odvahu a tu jsme měli. Ze začátku to byl trochu boj, ale nakonec se vše zvládlo a musím říct, že byl fakt výborný! Na pokus jsme tam zkusili přidat uzenou mletou papriku, která udělala gulášku zajímavou chuť – uzený příjemný nádech. Fakt bych se toho ujedla.
Ingredience:
- 800 g kvalitní hovězí kližky
- 5-6 cibulí
- 2 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- mouka na zahuštění
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- majoránka
- 2 lžíce protlak
- 1 lžička hořčice
Cibule nakrájíme nadrobno a opečeme do růžova na mírném plameni na rozpáleném sádle v papiňáku.
Maso omyjeme pod tekoucí vodou, odstraníme kousky malých kostí či šlach. Nakrájíme na kostičky a přidáme do papiňáku k cibuli.
Zlehka opečte, stáhněte z plotny, opepřete, osolte a přidejte červenou papriku. Pozor, maso se nesmí smažit, jinak by paprika zhořkla! Zalijte vodou asi do 3/4 hrnce. Přidejte 2 stroužky česneku, lžičku hořčice, protlak a uzavřete papiňák.
Maso vařte do měkka. A jak to poznáte? Tady ale opatrně, první musíte stáhnout z plotny, počkat 10 minut, odpustit přebytečnou páru z papiňáku a pak teprve můžete otevřít a vyzkoušet, jak je maso měkké.
Pokud není měkké, ještě chvíli vařte, případně doplňte vodu. Pokud je maso měkké, můžete guláš zahustit rozkvedlanou moukou ve vodě (asi 2-3 lžíce). Pomalu lijte a míchejte vařící se guláš, neměl by být však hustý jako bramborová kaše.
Nechte chvíli probublat, dochuťte promačkaným česnekem, majoránkou rozdrolenou mezi dlaněmi, uzenou paprikou,…a gulášek máte hotový.
Podávejte s chlebem nebo knedlíky. A nahoru cibuli nakrájenou na kolečka!