Jednoduchá a výborná omáčka na špagety s kuřecím masem. Recept mám od svého kuchaře! ♥ Místo sójovky jsem použila tamari omáčkou, která je zdravější a lepší, neobsahuje lepek, není GMO klasická z obchodu. V obchodech se dá koupit klasická sojová omáčka za celkem přijatelnou cenu, ale je to bohužel klam, chemicky vyrobená omáčka napumpovaná glutamátem a jako bonus, některá z nich může obsahovat karcinogenní látky.
Tamari omáčka je lepší volbou. Vyrábí se fermentací ze sojových bobů a mořské soli. A to bez regulování teploty po několik měsíců, přírodním postupem v dřevěných sudech. Dochází zde k chemickým procesům, kde jsou přeměňovány hůře stravitelné sojové bílkoviny, tuky, škroby na snadno stravitelné jednoduché cukry, mastné kyseliny, aminokyseliny a zároveň zde zůstávají zachovány všechny důležité látky, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. A to je důležité. Tamari vyjde o pár korun dráž, ale já osobně si myslím si, že stojí za to, investovat do takových věcí. Děláme to snad pro své zdraví no ne?
Jinak při fermentaci vzniká jako vedlejší produkt známá Miso pasta která se používá jako koření např. pro Tradiční Miso polévku…odkaz přidat….Tak a k receptu. 🙂
Ingredience:
- kuřecí prsa
- 0,3l rajčatový protlak
- 300 ml vody
- 1 lžíce kečupu
- 1 cibule
- oregano
- bazalka
- nasekaná petržel
- rajčata
- 2 lžíce tamari omáčka
- sůl
- pepř
Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na jemno a na pánvi opečeme do růžova. Přidáme omytá nakrájená rajčata, podusíme je chvíli. Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky, opečeme, osolíme a opepříme.
Směs zalijeme rajčatovým protlakem, přidáme 300 ml vody, koření, 2 lžíce tamari omáčky, 1 lžíci kečupu.
Necháme 10 minut probublat a lehce zhoustnout, promícháme s nasekanou petrželí. Poté podáváme se špagetami. Nahoře můžeme posypat nastrouhaným sýrem.
Nejlepší je maso osolit určitě až po opečení! Protože jinak v sobě zadrží šťávu, nebude jemné, ale sušší.