Super příloha ke grilování, pocházející z Turecka s šafránem – luxusním světovým kořením. Dle legendy už sám Zeus měl své lůžko ze šafránu. A třeba v Římské říši bylo zvykem svatební noc pokrýt lůžko šafránovými kvítky, což už tehdy bylo velmi cenově nákladné. Důvodem ceny koření byl a stále i je jeho náročný způsob získávání. Pro některé recepty je ale prostě nezbytný.
Může být nápomocen i při zdravotních problémech např. oční problémy, menstruační bolesti, na špatné trávení, astma, dna či oční problémy. Obsahuje velké množství minerálních látek, především vápníku, draslíku, hořčíku a železa vitamín C a vitamín A. Údajně působí i na psychiku jako antidepresivum. Je to pravděpodobně přítomností aldehydu šafranalu, který zvedá hladinu serotoninu a následně krocinu. Ten je odpovědný za zvýšení hladiny dopaminu a noradrenalinu. Ale pozor nesmí se užívat ve velkém množství jako každá bylina. Může nám totiž uškodit.
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek bulguru
- růžovou himalájskou sůl
- pepř
- kmín
- špetka šafránu
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 3 lžíce olivového oleje
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme rozdrolenou kostku bujónu. Přidáme špetku šafránu a a dáme vařit. Tady pozor, pokud se to s šafránem přežene, bulgur budeme mít hořký – takže všeho s mírou.
Přidáme olivový olej a hrnek bulguru. Vaříme asi 20 minut, potom necháme ještě pod pokličkou dojít 15 minut. Podáváme s masem nebo zeleninou!