Práva italská pizza podle šéfkuchaře

dne

Povedlo se mi získat recept na pravou italskou pizzu do své sbírky receptů, a to přímo ze zákulisí vyhlášené pizzerie. Rozhodla jsem se, že se o něj s Vámi podělím. Recept mi prozradil výborný šéfkuchař a za to mu patří velké díky. Množství je speciálně přepočítáno a upraveno tak, abychom si podle něj připravili místo několika pizz, pouze tři pizzy (o průměru 35 cm). Jinak se těsto připravuje ve větších dávkách. Příprava se zdá velmi složitá, ale ve skutečnosti je jednoduchá. Celá rodina si na ní moc pochutnává, když ji peču doma. Kdo umí, může ji i zkusit motat ve vzduchu. Dá celkem zabrat se to naučit. Musíme si však dát pozor při roztahování těsta, aby se neprotrhlo. Na samotnou pizzu můžeme přidat cokoliv, a také ji můžeme udělat se smetanovým základem a sýrem místo rajčatového základu pomodora. I samotné upečené těsto je moc výborné. Říká se mu pita chleba. A jakou pizzu jste si upekli vy?
 

Těsto na pizzu
Ingredience:

Na těsto:

  • 250 ml vody
  • 2 g kvasnic
  • 13 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 13 g soli
  • jedlá soda na špičku nože

Příprava těsta
Studenou vodu nalijeme do mísy a přidáme kvasnice s cukrem, vše pořád smícháme. Tento krok se zdá být pro někoho zvláštní – proč vlastně studená voda a ne teplá, po které těsto nabyde? A proč tak málo kvasnic? I já jsem se divila. Potom mi to šéfkuchař vysvětlil. Je to takto správě. A to z prostého důvodu – aby nám vzniklo těsto které bude vláčné, půjde s ním dobře pracovat a zvedne se nám krásně až během pečení. Většina lidí si myslí, že pizza musí nakynout, ale není to tak.

Až se nám rozpustí cukr, přidáme cca 350 g hladké mouky a olej. Mícháme, dokud se nevytvoří větší „žmolky“ těsta. Přidáme sůl a zbytek mouky. Dejte si pozor, abyste těsto nemíchali příliš dlouho.

Když máme krásnou hmotu, dáme ji na pracovní plochu. Zakryjeme ji potravinářskou fólií, která udržuje v těstu teplo a necháme odpočinout 10 minut při pokojové teplotě.

Těsto rozdělíme na 3 stejné kusy (zhruba po 250g). Každý kus promačkáme a pomocí dlaní stlačujeme dovnitř, nesmíme však těsto roztrhat. Spodek každé koule opatrně stahujeme a tlačíme lehce dovnitř.

Hotové kuličky pokládáme do vysokého boxu. Spodek máme vymazaný olejem a každou kouli mažeme olejem. Box důkladně zakryjeme potravinářskou fólii tak, aby se nedotýkala těsta. A těsto necháme odpočívat v lednici minimálně 3 hodiny. Mezi tím si připravíme pomodoro.

PomodoroRajče Ovoce Solanum Lycopersicum - Obrázek zdarma na Pixabay
Mnoho lidí právě dělá tu chybu, že místo pomodora, pizza těsto potře kečupem a šup ho do trouby. To ale není ono. Je to špatně. Pokud chcete mít opravdu nadupanou pizzu, stačí se naučit tuto jednoduchou rajčatový základ – omáčku, která se v Itálii běžně připravuje na těstoviny nebo právě na jejich pravou pizzu.

Ingredience:
Na pomodoro:

  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 větší stroužek česneku
  • pár listků čerstvé bazalka

Příprava pomodora na pizzu

Pasírovaná rajčata dáme do větší mísy budeme je totiž mixovat. Přidáme k nim polévkovou lžíci olivového oleje, čajovou lžičku sušeného oregana a bazalky (můžeme i pár listů čerstvé).

Dále přidáme zarovnanou čajovou lžičku soli a poté vrchovatou cukru. Do směsi promačkáme jeden větší stroužek česneku. Poté vše mixujeme asi dvě minuty ponorným mixérem. Pokud je směs moc hustá, tak ji zředíme přidáním trochu vody. Jakmile bude těsto uleželé, můžeme si připravit samotnou pizzu. A to následovně.

Pizza a její samotná přípravaPizza Plátek Sýr - Vektorová grafika zdarma na Pixabay
Jakmile bude těsto uleželé, můžeme si připravit samotnou pizzu. A to následovně. První si shrneme co budeme potřebovat.

Ingredience:
Na ozdobu pizzy a dokončení:

  • mozzarella (na každou pizzu cca 150-200 g), gouda či eidam
  • smetana
  • pomodoro
  • dle chuti: salám, šunka, slanina, žampiony, olivy, ananas,
  • čerstvé lístky bazalky, vajíčko, kukuřice apod.

Postup přípravy samotné pizzy

Odpočinutý hladký bochníček těsta pořádně obalujeme v hladké mouce. Pomocí prstů kolem dokola vytváříme okraje a prostředek lehce utlačujeme.

Vzniklý „tvar“ pizzy na řádně pomoučené pracovní ploše opatrně roztahujeme takovým způsobem, že jedna ruka těsto opatrně drží na jednom vrchním kraji a druhá jej drží na druhém vrchním kraji a roztahuje.

Postupujeme směrem dokola, dokud se nám nevytvoří krásně tenké a velké těsto. Pozor nikdy nepoužíváme váleček, protože když se těsto stlačí, tak se nezvednou okraje!

Těsto opatrně pokládáme na olejem vymazaný plech a roztahujeme do tvaru kruhu. Doprostřed těsta přidáváme pomodoro. Krouživými pohyby lžící jej roztahujeme na celou pizzu kromě okrajů.

Nastrouhaný sýr sypeme od krajů, až do středu pizzy (pokud nemáme mozzarellu, tak můžeme použít i Eidam nebo Goudu, ale jelikož jsou to tvrdé sýry, tak doporučuji zalít smetanou pro jejich zjemnění).

Přidáme své oblíbené suroviny dle chuti a zasypeme lehce sušenou bazalkou a oreganem.

Pizzu vložíme do rozehřáté trouby na zhruba 240 °C a pečeme cca 15 minut, dokud okraje pizzy nejsou zlaté. Samotná příprava (bez času odpočívání těsta) zabere cca hodinu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..