Jemná švestková kynutá buchta s vůní perníku

dne

Sezóna švestek je opět tady a spolu s ní začíná zlehka přecházet letní období pomalu do podzimu. Horké letní dny pomalu ustupují, i vzduch venku mi přijde lehce s nádechem podzimu. Mimo švestek můžete během procházky na stromech potkat špendlíky, mirabelky, renklódy, pološvestky nebo slívky. Příroda toho má požehnaně a rostou skoro všude. Radost pro našeho psa, který pod těmito stromy rád luxuje. Švestky, které jsem použila v receptu jsem si přivezla od dědečka a babičky. Pár švestek jsem i usušila. Zásoby vitamínu se na zimu vždycky hodí. Obsahují sice jen vitamin E, ale za to mnoho minerálních látek -vápník, fosfor, hořčík, draslík. Dále bohaté množství vlákniny, třísloviny a organické kyseliny – proto jsou velice účinné při zácpě či trávících nebo střevních potížích. Pomáhají při dně, revmatismu, onemocnění jater, ledvin či krevního oběhu – chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu.

Ingredience:
TĚSTO:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • ½ kvasnic
  • 60 g cukru či jiného sladidla
  • špetka soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • trochu rumu pro vůni
  • citronová kůra
  • vanilkový cukrDROBENKA:
  • 200 g hrubé mouky
  • 125 g másla
  • 150 g cukru
  • špetka soliŠVESTKOVÁ NÁPLŇ:
  • 1 kg švestek
  • 2 lžíce cukru
  • perníkové koření
  • vanilkový cukr

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Rozdrolíme do něj kvasnice a rozmícháme je důkladně. Všechny ostatní suroviny vložíme do mísy a smícháme v těsto společně s mlékem a kvasnicemi.

Mísu zaděláme fólií či utěrkou (já udělal oboje, aby bylo těsto, co nejvíc v teple). Mísu dáme ještě na teplé místo. Těsto musí vykynout o dvojnásobek. Bude to trvat zhruba 60 minut.

Mezitím si připravíme drobenku. Hrubou mouku, cukr, máslo a sůl důkladně prsty promneme. Hotovou drobenku vložíme do ledničky, kde ji ponecháme dokud těsto nevykyne.

Švestky omyjeme, rozpůlíme, dáme do mísy, zasypeme vanilkovým cukrem, cukrem a přidáme perníkové koření. A necháme odležet bokem.

Jakmile těsto vykyne, přelijeme ho do vymazaného máslem a vysypaného plechu moukou. Místo vedle místa poklademe švestkami, zasypeme drobenou a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C dozlatova (30-40 minut).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.