Taak jsem tu zase 😀 😀 Hraběnčiny řezy jsou klasickým českým dezertem připravovaným s jablečnou náplní a bílkovým sněhem. Příprava nebyla úplně jednoduchá, ale výsledek stojí za to 😉 Kombinace jablek, hrušek, a vanilky je vynikající. Akorát jsem jako vždy sáhla po zdravější variantě bez bílého cukru, mouky a másla.
Ingredience
- 450 g hladké celozrnné pšeničné mouky
- sáček kypřicího prášku
- rostlinný tuk
- hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce mléka
- 4 žloutky
- nastrouhaná citronová kůra
Na náplň
- 3 hrsti máku
- vanilkové aroma
- vanilkový cukr
- 6 jablek
- 2 tvrdší hrušky
- rozinky předem namočené v rumu
- 4 bílky
Smícháme ingredience na těsto a uhněteme tuhé těsto. Třetinu dáme do ledničky. Zbytek rozválíme na plech.
Na těsto navrstvíme směs nastrouhaných jablek, hrušek, vanilkového cukru, vanilkového aroma, a rozinek. Posypeme mákem a dáme předpéct na 20 min do vyhřáté trouby na 180C. Mezitím vyšleháme z bílků sníh který navrstvíme na buchtu, nakonec nahoru nastrouháme těsto z ledničky.
Dopečeme ještě dalších 20 minut.