Chuť může prozradit nedostatek vitamínů

dne

Stává se Vám někdy, že třeba sedíte ve škole, doma nebo v práci a z ničeho nic dostanete na něco nezdravého nepřemožitelnou chuť? Nepřestává to, dokud tu čokoládu nebo smažené hranolky nesníte. A to i když držíte dietu nebo jste se právě před nedávnem rozhodli jíst zdravě. Stejně ten prohřešek musíte udělat. Chuť Vás ovládá a vy nedokážete odolat.

A potom…říkáte si kde je problém? Máte výčitky, pocit, že se neumíte sebeovládat, protože jste to snědli. Sice nás to neomlouvá, ale příště si můžeme dát pozor. Naše tělo s námi totiž hovoří a právě v momentu, kdy na něco takového máme chuť nám naznačuje, že je něco v nepořádku. Důvodem můžou být scházející vitamíny či minerály. Naučte se porozumět svému tělu a bojovat proti chutím na nezdravé jídla zdravou alternativou.
Neodolatelná chuť na sladkosti
Ve většině případech stojí na vině nedostatek serotoninu, který je hormonem štěstí. Konzumace sladkostí dokáže, zlepšit náladu a vy se potom cítíte zase dobře. Pokud máte deprese, prožíváte stres, tělo to vyčerpává a proto si říká o cukry.
A co taková čokoláda? Běžný únikový nástroj “na nervy”. Čokoláda obsahuje nezdravé cukry spojené s tuky a k tomu spoustu dalších nezdravých věcí. Sice nám tu náladu s energií zvedne, ale tělu to moc neprospívá. A ještě k tomu, když si dáte nějakou nekvalitní za pár kaček z obchodu.

Na vině našich chutí je nedostatek důležitých měď, železo a hořčík. V tomto případě je vhodné nezdravou čokoládu nahradit jídlem, který tyto látky obsahuje např. ořechy, semínky, luštěninami, listová zelenina, brokolice, hroznové víno či pšeničné klíčky.
A když už si tu čokoládu chcete opravu dopřát, vsaďte na nějakou kvalitnější s vyšším obsahem kakaa. Vaše tělo to zajisté ocení. Já osobně, doporučuji.
Nejen jídlo, ale i pití
Že nám něco schází nemusí vždy signalizovat pouze chuť na nějaké jídlo, ale může to být klidně i chuť na pití. Například na alkohol, kávu nebo sladké limonády jako je Coca Cola či na různé energy drinky.
Pokud máte velkou chuť na alkohol, tělu nejspíš scházejí bílkoviny, hořčík a vápník. Vsaďte na banány, parmezán, kapustu, brokolici, vajíčka či ovesné vločky.
Chuť na kávu, signalizuje potřebu fosforečnanů či železa, které jsou obsaženy v para oříšcích, v cibuli nebo ve višních. Káva je sice zdravá, ale všechno má své meze.
Na vině chuti na sladké perlivé limonády může stát nedostatek vápníku, v takové případě je nejlepší naučit se pít každé ráno mléko nebo zařadit do jídelníčku mléčné produkty.
V případě energeťáků nebo Coly, je to podobně jako u čokolády. Tělo je vyčerpané a potřebuje energii, cukry, prostě se nakopnout. Pokud je pijete,je to to nejhorší, co můžete pro své tělo udělat. Radši si uvařte kvalitní zelený čaj např. Macha čaj nebo si dejte guanu.


Když ne cukr, tak sůl
Chuť na slaná jídla naznačuje, že naše tělo potřebuje více vody než přijímáme. Pokud si místo vody otevřeme sáček chipsů, dáme hranolky nebo sníme slané tyčinky, tělo bude vodu potřebovat mnohem více než předtím. Sůl tělo dehydratuje a pomáhá ukládání tuků. Mimo to zatěžuje močový měchýř a ledviny.
Chuť na slaná jídla, poukazuje na to, že tělu chybí kalcium, sodík či jód. Doplnit je můžete sardinkami nebo jinými rybami, mákem, mořskými řasami, celerem, olivami, salátem či rajčaty.


Pokud to málo pálí
Je libo víc pepře nebo chilli? Pálivé je samo o sobě zdravé, ale pokud to přeháníme můžeme tím tělu ublížit trávení. Může za tím stát problém s činností jater nebo žlučníku. Pro jejich povzbuzení je dobré konzumovat jídla s kurkumou, mátový či heřmánkový čaj, ostropestřec, artyčoky, banány, brambory, lilek a meloun.


Chuť na kyselé
Dali byste si něco kyselého, třeba jste schopni sníst celý citrón nebo máte rádi kyselé okurky v hodně silném nálevu? Kyselé pomáhá na lepší trávení. Pokud to tak máte často, příčinou může být nedostatek hořčíku nebo tělo poukazuje na problémy se slinivkou břišní.
Dal bych si něco hodně hořkého
V tomto případě tělo výhradně volá po očistě – detoxikace. Hořké potraviny odbourávají tuky, čistí tělo, pomáhají na lepší ředění krve, mají dobrý vliv na činnost srdce, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Dejte si čekanové puky, artyčoky, oříšky, grep (extrakt ze semínek), pelyněk, estragon, kapusta, kerblík, jehněčí maso či kozí sýry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..