Zázvorky

dne

Zázvorky jsou jedno z prvních cukroví, které se peče. Také hlavně proto, aby měly čas změknout. Jako malá si nevzpomínám, že by je u nás někdo z rodiny na Vánoce pekl. I když má na ně babička ve své knize recept (pravděpodobně ještě od prababičky). Jsou pro mě trochu neobvyklé cukroví, ale mají své kouzlo. Těsto je raz dva hotové, když máte kuchyňský robot ještě rychlejší. Já si těsto na zázvorky dělala tyto Vánoce v něm a nemůžu si ho vynachválit. Na zázvorky existují speciální vykrajovátka, která připomínají takové vlnkové sušenky. Jedno takové jsem použila a je celkem historické – mám ho půjčené od babičky, která ho má už několik let.
Zázvorky jsou opravu výborné, můžete si na nich pochutnávat s čajem a třeba si je v něm i namáčet. Tady je na ně recept.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 280 g moučkového cukru
  • 300-350 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • citrónová kůra

Oddělené žloutky od bílku dáme společně se dvěma vejci do misky společně s cukrem. Vyšleháme do světle nadýchané pěny.

Pomalu přisypáváme a vmícháváme mouku (300 až 350 g) – těsto se nesmí lepit. Přidáme sušený zázvor, nadrobno nastrouhaný čerstvý zázvor a citrónovou kůru.

Těsto pořádně propracujeme a vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do potravinové fólie a alespoň na hodinu necháme odpočinout v lednici.

Odpočinuté těsto na pomoučněném válu rozválíme a vykrajujeme z něj zázvorky. Pokládáme na plechy. Zázvorky musíme nechat do rána na plechu zaschnout.

A až potom teprve pečeme v předehřáté troubě na 150° do růžova. Po vychladnutí je skládáme do krabice.

Aby lépe zázvorky změkly, do krabice můžeme dát rozkrojené jablko, které tomu zaručeně pomůže!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..