Tradiční česká smetanová kulajda

dne

Výborná smetanová tradiční česká polévka z hub. Můžete ji použít jako hlavní chod nebo třeba k večeři. Jen upozorňuji, že je hodně sytá. Na zahuštění jsem použila místo mouky, zdravější variantu – Marantu třtinovou Mám ji z úžasného nového obchodu, který vyrostl v Brně “5 SEMEN”. Mají tam všechno možné  😆 a i další supr koření včetně různých zajímavých druhů chilli pro ty kdo rád plive oheň. Objednat se dá i přes internet, což je taky fajn!    

Ingredience:

  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • máslo/ghí/kokosový olej
  • kmín
  • 1,5-2 l vody
  • 4 menší brambory
  • 2 vajíčka
  • Maranta třtinová (kořenový škrob)
  • kmín
  • nové koření
  • 2-3 bobkové listy
  • smetanu
  • sůl
  • pepř

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky. Dáme je do hrnce a zalijeme vodou.

Přidáme k nim kořeni – sůl, pepř, nové koření, bobkové listy a kmín a dáme vařit. Asi v polovině varu, když jsou brambory skoro měkké, přidáme houby. 

Marantu smícháme v hrníčku s trochou vody a polévku s ní pomalu zahustíme. Povaříme ještě cca 15 minut. Na závěr přidáme smetanu, dochutíme octem. Podáváme s rozpůlenými uvařenými vejci. A jinak pozor, s tím octem to moc nepřežeňte – kulajda má být pouze lehce nakyslá!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.