Výborná smetanová tradiční česká polévka z hub. Můžete ji použít jako hlavní chod nebo třeba k večeři. Jen upozorňuji, že je hodně sytá. Na zahuštění jsem použila místo mouky, zdravější variantu – Marantu třtinovou Mám ji z úžasného nového obchodu, který vyrostl v Brně “5 SEMEN”. Mají tam všechno možné 😆 a i další supr koření včetně různých zajímavých druhů chilli pro ty kdo rád plive oheň. Objednat se dá i přes internet, což je taky fajn!
Ingredience:
- hrst sušených nebo čerstvých hub
- máslo/ghí/kokosový olej
- kmín
- 1,5-2 l vody
- 4 menší brambory
- 2 vajíčka
- Maranta třtinová (kořenový škrob)
- kmín
- nové koření
- 2-3 bobkové listy
- smetanu
- sůl
- pepř
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky. Dáme je do hrnce a zalijeme vodou.
Přidáme k nim kořeni – sůl, pepř, nové koření, bobkové listy a kmín a dáme vařit. Asi v polovině varu, když jsou brambory skoro měkké, přidáme houby.
Marantu smícháme v hrníčku s trochou vody a polévku s ní pomalu zahustíme. Povaříme ještě cca 15 minut. Na závěr přidáme smetanu, dochutíme octem. Podáváme s rozpůlenými uvařenými vejci. A jinak pozor, s tím octem to moc nepřežeňte – kulajda má být pouze lehce nakyslá!