Zapečené brambory s balkánským sýrem

dne

Jeden zdravý recept, rychlý z toho, co dům dal! A není to vůbec k zahození. Říkám si, že to budu vařit častěji. Občas jsou dny, kdy potřebujeme stihnout něco pro nás důležitého a kvůli tomu nestíháme nakoupit nebo zajít někam na zdravé jídlo. Ovšem dámy a pánové, jídlu bychom měli věnovat čas a hlavně dbát o to, aby byla strava zdravá a vyvážená! Tělo nám za to zajisté poděkuje. Hlavně bychom neměli zapomínat na to, že jíst se musí. A tohle říkám, protože znám i takové exoty, kteří na jídlo kašlou, když není čas. Nebo, když už něco do sebe hodí – je to buď hot dog, mekáč či kfc. Pak prohlásí, že se navečeřeli, tím to hasne. Vše je uzavřeno. Jenže, co tím tělu dávají vůbec neřeší. A ani to, co se potom začne dít – třeba v budoucnu (nemoci, problémy se zažívacím traktem, atp). Proto říkám, že je lepší si něco rychlého a zdravého uvařit doma. Třeba jako tohle jídlo, ze série “Co dům dal”. Bude se bude líbit hlavně milovníkům balkánského sýra a hlavně SLANÉHO! Protože tohle je fakt dokonalé pro chuťové buňky nás “slaňáků”.

Ingredience:

  • 8 větších brambor
  • 1 menší cibuli
  • 1 červenou velkou papriku nebo cherry rajčátka
  • 1 menší cuketu
  • pepř
  • grilovací koření
  • koření sušená rajčata s česnekem
  • 1 balkánský sýr
  • 2 vajíčka
  • olivový olej
  • kousek tvrdého sýru

Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 150°C. Rozpálíme pánev s trochou olivového oleje. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli na kolečka. Opečeme ji do růžova. Přidáme cuketu (já použila strouhanou z mrazáku), omytou papriku nakrájenou na proužky či cherry rajčátka nekrájená na poloviny a opepříme. Opečeme asi 5-8 minut, do lehkého změknutí a dáme si bokem.

Připravíme zapékací mísu, vymažeme ji olivovým olejem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dno zapékací misky vyložíme první vrstvou brambor. Na ni přidáme vrstvu již hotové zeleniny z pánve a na to balkánský sýr nakrájený na kostičky, který posypeme grilovacím kořením.

Takhle pokračujeme, než vytvoříme ještě jednu poslední vrstvu. Na ni přijde jen vrstva brambor. Tu zalijeme rozkvedlanými vejci, posypeme kořením – sušená rajčata s česnekem.

Zaklopíme a dáme péct do změknutí. Vyndáme z trouby, postrouháme tvrdým sýrem a dáme ještě na chvíli zapéct. Potom už můžeme servírovat!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.