Výborná smetanová tradiční česká polévka z hub. Můžete ji použít jako hlavní chod nebo třeba k večeři. Jen upozorňuji, že je hodně sytá. Na zahuštění jsem použila místo mouky, zdravější variantu – Marantu třtinovou Mám ji z úžasného nového obchodu, který vyrostl v Brně “5 SEMEN”. Mají tam všechno možné 😆 a i další supr koření včetně různých zajímavých druhů chilli pro ty kdo rád plive oheň. Objednat se dá i přes internet, což je taky fajn!
Ingredience:
- hrst sušených nebo čerstvých hub
- cibule
- máslo/ghí/kokosový olej
- kmín
- 1,5-2 l vody
- 4 menší brambory
- 1 vajíčko
- Maranta třtinová (kořenový škrob) k zahuštění
- kmín
- nové koření
- 2-3 bobkové listy
- smetanu
- sůl
- pepř
Cibulku nakrájíme nadrobno, osmažíme na plátku tuku do růžova. Hrstku hub dáme do hrníčku a zalijeme horkou vodou. Houby přidáme k cibulce a opečeme. Opepříme, osolíme a přidáme kmín. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky. Dáme je do hrnce k opečeným houbám s cibulkou, zalijeme vodou a vaříme.
Když už jsou brambory měkké, polévku zahustíme – marantu smícháme v hrníčku s trochou vody a pomalu vmícháme do polévky. Povaříme ještě cca 15 minut. Rozklepneme vajíčko, rozkvedláme vidličkou a vmícháme do polévky, chvíli povaříme.
Potom už jen přidáme smetanu, dochutíme octem. A jinak pozor, s tím octem to moc nepřežeňte – kulajda má být pouze lehce nakyslá!