Tradiční česká smetanová kulajda

dne

Výborná smetanová tradiční česká polévka z hub. Můžete ji použít jako hlavní chod nebo třeba k večeři. Jen upozorňuji, že je hodně sytá. Na zahuštění jsem použila místo mouky, zdravější variantu – Marantu třtinovou Mám ji z úžasného nového obchodu, který vyrostl v Brně “5 SEMEN”. Mají tam všechno možné  😆 a i další supr koření včetně různých zajímavých druhů chilli pro ty kdo rád plive oheň. Objednat se dá i přes internet, což je taky fajn!    

Ingredience:

  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • cibule
  • máslo/ghí/kokosový olej
  • kmín
  • 1,5-2 l vody
  • 4 menší brambory
  • 1 vajíčko
  • Maranta třtinová (kořenový škrob) k zahuštění
  • kmín
  • nové koření
  • 2-3 bobkové listy
  • smetanu
  • sůl
  • pepř

Cibulku nakrájíme nadrobno, osmažíme na plátku tuku do růžova. Hrstku hub dáme do hrníčku a zalijeme horkou vodou. Houby přidáme k cibulce a opečeme. Opepříme, osolíme a přidáme kmín. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky. Dáme je do hrnce k opečeným houbám s cibulkou, zalijeme vodou a vaříme.

 Když už jsou brambory měkké, polévku zahustíme – marantu smícháme v hrníčku s trochou vody a pomalu vmícháme do polévky. Povaříme ještě cca 15 minut. Rozklepneme vajíčko, rozkvedláme vidličkou a vmícháme do polévky, chvíli povaříme.

 Potom už jen přidáme smetanu, dochutíme octem. A jinak pozor, s tím octem to moc nepřežeňte – kulajda má být pouze lehce nakyslá!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..