Kotřč kadeřavý – Gulášová polévka

dne

Jednou takhle jsme se vydala na procházku lesem s přítelem a s hafanem. Nikde nic žádná houba. Všude kolem u cest jen samý vytěžený klady na hromadách, protože v lesích řádí kůrovec. A to je fakt bída. Najednou kde se vzal, tu se vzal nějaký podivný cizopasný tvar na kořenu borovice. Vypadalo to pomalu jako mozek. Ale co to je? Byla to houba. Nikdy v životě ani jeden z nás žádnou takovou nepotkal. Po prostudování na houbařských webech na internetu jsme zjistili, že se jedná o jedlou houbu Kotrč kadeřavý, nelze ji najít často. Je prostě velmi vzácné, když se to podaří. Chuťově hodnocena houba se umístila na prvním místě, hned po lišce a hřibu praváku. A mé gurmánské já bylo hned v sedmém nebi. Už jsem se těšila, co z něj uvařím. Kotrč je třeba opravdu pořádně proprat, aby se odstranili nečistoty, které sebou nabírá při svém růstu. Je to fakt dřina :mrgreen:, která stála za to!

Ingredience:

  • 350g houby Kotřč
  • 3-4 větší brambory
  • menší cibulli
  • 1 lžička sádla/oleje
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • mouka na zahuštění/manarata třtinová

V první řadě je třeba Kotrč pořádně proprat v několika studených vodách. Jak už jsem se zmiňovala – v průběhu svého růstu nasbírá zrníčka písku, hlíny, kousky jehličí, větvičky, různé drobné broučky či živočichy apod. Jakmile máme pořádně očištěnou houbu, tak ji pokrájíme.

 Na pánvi roztopíme sádlo, nakrájíme na drobno oloupanou cibuli a orestujeme do růžova. Stáhneme z plamene a přidáme červenou papriku a kmín.

Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky. Zalijeme vodou a povaříme 5 minut.

Přidáme pokrájený Kotrč a vaříme 10 minut. Na zahuštění jsem použila manaratu třtinovou. Koupila jsem si ji nedávno v obchodě s kořením na zkoušku. Je to výborná alternativa mouky pro zahušťování pokrmů. A hlavně zdravější. Co je fajn, že ji stačí opravdu trošička. Kdo nemá může na zahuštění použít klasicky mouku.

Po zahuštění ještě chvíli povaříme, necháme probublat. Závěrem dochutíme pepřem, solí, majoránkou, čerstvou nakrájenou petrželkou a promačkaným česnekem. Podáváme s chlebem nebo jen tak.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.