Sezóna jablíček je v plném proudu takže pro vás mám další podzimní inspiraci 🍎🍎🍏 Odjakživa miluji štrůdl, tentokrát jsem jej zkusila v kynuté ale zdravé variantě 😊
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g celozrnný špaldové
- 100 g másla
- 1 kostka kvasnic nebo sáček sušeného droždí
- 100 g cukru (medu)
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 200 ml mléka
- 100 ml mléka na kvásek
- Špetka soli
- Vejce na potření
- Strouhanka na posypNa náplň:
- 8 jablíček
- 1 vanilkový cukr
- Med
- Skořice
Do hrnku dáme vlažné mléko, cukr, a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Mouku dáme do mísy, přidáme cukr (med), rozpuštěné máslo, sůl, žloutky, mléko a kvásek. Vypracujeme těsto které necháme 1 hodinu kynout.
Jablka nastrouháme, přidáme cukr, skořici, a rozinky máčené v rumu.Těsto po vyjmutí rozvalíme, zasypeme strouhankou, dáme náplň, zavineme a přilepíme okraje.
Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180C cca 40 minut, zkusíme špejlí zda se těsto dobře propeklo.