Vitamíny a minerály

dne

K udržení zdraví lidského či zvířecího života jsou nezbytné vitamíny. Tyto organické sloučeniny, do těla dostáváme společně se stravou, vodou, přes kůží nebo si je můžeme pořídit jako její doplnění ve formě suplementů. A i když si je pořídíme, je nejdůležitější dbát na to, abychom stravu měli pestrou a vyváženou. Naše tělo nám za to bude vděčné a tím nás odmění zdravím.

Když máte nedostatek
Pokud tělu některé vitamíny chybí, projeví se to zdravotními komplikacemi či vážnými problémy. Například nedostatek vitamínu A vede k problémům se zrakem, proto nám jako malým říkali ať jíme mrkvičku. Pamatujete? Nepřítomnost vitamínu C ve stravě způsobuje únavu, zhoršení imunity apod. Nebo také může způsobit onemocnění “námořníků” 18.století zvané kurděje. Nedostatek vitamínu D, který je vitamín “slunce”, způsobuje psychické problémy, kožní problémy či křivici.

A pokud máme v těle přebytek některých vitamínů, projeví se to na těle také. Existuje ideální hranice, ale pro každého jedince je individuální. Tělo je inteligentní stoj, který si taky umí říct, co mu chybí. Jen mu musíme naslouchat – to rozeberu v dalším článku.

Nejdůležitější vitamíny
Existuje 13. základních druhů vitamínů: A, D, E, K, C, H a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12). Ty dělíme je na vitamíny rozpustné ve vodě (lipofilní) a vitamíny rozpustné v tucích (hydrofilní). Mezi vitamíny, které se rozpouští v tucích řadíme A,D,E a K. Tento druh vitamínů se uloží do těla jako zásoba, která v něm vydrží několik týdnů i měsíců.

Do hydrofilních, rozpustných vitamínů ve vodě patří všechny ostatní kromě vitamínu B12. Naše tělo je vylučuje jako odpad močí. Tyto vitamíny je nezbytné průběžně doplňovat, proto by naše strava měla být nejen pestrá a to nejen v zimním období, ale i po celý rok.

Minerály
Společně s vitamíny je třeba pro správnou funkci těla doplnit ve stravě minerály. Jsou anorganické látky, které jsou pro lidský organismus nesmírně důležité. Starají se o mnoho procesů v našem těle – o správnou stavbu kostí, o naši hormonální rovnováhu, podporují tělesné tkáně, regulaci metabolismu, zažívání, rozmnožování či vylučování. Dělíme je na stopové prvky, mezi které patří (železo, měď, zinek, jód, fluor atd.) a na makroprvky (sodík, draslík, hořčík, vápník atd.). Při nevyváženém množství minerálů dochází v těle ke zdravotním problémům, a to k poškození tkání či orgánů.

A co vy, užíváte pravidelný multivitamin nebo nějaký jiný minerální či vitaminový doplněk? Do komentářů se s námi podělte o to jaký.  😉 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..