Zelňačka

dne

Vážně, moje první zelňačka z domácího kysaného zelí a musím se pochlubit, povedla se mi! Když jsem se po obědě vrátili z výletu lesa a chtěli jsme si ji ohřát jelikož jsme měli hlad. Nikde nic, nezbylo po ní ani památky. Všichni si ji moc chválili ( to potěší), a taky prý jsem se upsala! 👿 😆 Jinak zelí nemusí být výhradně domácí, i když je chuťově mnohem lepší. Můžete ho klidně koupit v obchodě v sáčku nebo ve sklenici.

 

Ingredience:

  • 5 větších brambor
  • sádlo
  • cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžičky sladké mleté červené papriky
  • klobáska dle vlastního výběru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 sklenice kysaného zelí
  • vodu
  • lžíce cukru
  • trochu kečupu
  • šlehačka na vaření
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Úplně jako první si oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky pět větších brambor. Dáme je vařit. Jak budou hotové necháme si je stranou, ale pozor DŮLEŽITÁ VĚC – vodu z nich neodlívat,budeme potřebovat!

Oloupeme a omyjeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno. Ve velkém hrnci roztopíme sádlo (asi lžičku) a cibuli na něm osmažíme. Jak bude cibulka růžová za stálého míchání ji zasypeme dvěma lžičkami mouky. Tady si dáme pozor ať se nám nepřipálí a neudělají se nám hrudky.

Hrnec dáme pryč z plotny, necháme chvilku zchladnout. Přisypeme dvě lžičky červené mleté papriky a zamícháme. Na horké plotně by nám paprika totiž vařením zhořkla. Pak vrátíme na plotnu a přidáme 1/2 hrnku vody. Dobře rozmícháme.

Přidáme sklenici kysaného zelí i se šťávou, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, nakrájenou klobásku dle libosti (já použila Dědovu klobásu STEINHAUSER). Vše dáme vařit, občas mícháme aby se nám nepřipálilo.

Jakmile je zelí měkčí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. Chvíli povaříme a dochutíme 1-2 lžičkami cukru, trochou kečupu, solí, pepřem. Na závěr přidáme trochu šlehačky na vaření, promáčklý česnek  a také majoránku. Podáváme s pečivem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.