Vážně, moje první zelňačka z domácího kysaného zelí a musím se pochlubit, povedla se mi! Když jsem se po obědě vrátili z výletu lesa a chtěli jsme si ji ohřát jelikož jsme měli hlad. Nikde nic, nezbylo po ní ani památky. Všichni si ji moc chválili ( to potěší), a taky prý jsem se upsala! 👿 😆 Jinak zelí nemusí být výhradně domácí, i když je chuťově mnohem lepší. Můžete ho klidně koupit v obchodě v sáčku nebo ve sklenici.
Ingredience:
- 5 větších brambor
- sádlo
- cibule
- 2 lžíce mouky
- 2 lžičky sladké mleté červené papriky
- klobáska dle vlastního výběru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 sklenice kysaného zelí
- vodu
- lžíce cukru
- trochu kečupu
- šlehačka na vaření
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- pepř
- sůl
Úplně jako první si oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky pět větších brambor. Dáme je vařit. Jak budou hotové necháme si je stranou, ale pozor DŮLEŽITÁ VĚC – vodu z nich neodlívat,budeme potřebovat!
Oloupeme a omyjeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno. Ve velkém hrnci roztopíme sádlo (asi lžičku) a cibuli na něm osmažíme. Jak bude cibulka růžová za stálého míchání ji zasypeme dvěma lžičkami mouky. Tady si dáme pozor ať se nám nepřipálí a neudělají se nám hrudky.
Hrnec dáme pryč z plotny, necháme chvilku zchladnout. Přisypeme dvě lžičky červené mleté papriky a zamícháme. Na horké plotně by nám paprika totiž vařením zhořkla. Pak vrátíme na plotnu a přidáme 1/2 hrnku vody. Dobře rozmícháme.
Přidáme sklenici kysaného zelí i se šťávou, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, nakrájenou klobásku dle libosti (já použila Dědovu klobásu STEINHAUSER). Vše dáme vařit, občas mícháme aby se nám nepřipálilo.
Jakmile je zelí měkčí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. Chvíli povaříme a dochutíme 1-2 lžičkami cukru, trochou kečupu, solí, pepřem. Na závěr přidáme trochu šlehačky na vaření, promáčklý česnek a také majoránku. Podáváme s pečivem.