Tradiční český perník

dne


Po dlouhé době jsem se rozhodla napsat nějaký recept. Když se blíží Vánoce, vybrala jsem jedno známé cukroví – tradiční české perníčky.

Samotný postup na ně není nějak složitý, to spíše až potom zdobení. Na to je třeba mít šikovnou ruku. Ale určitě to zvládnou i ostatní.

Vánoční perníčky jsou jedním z cukroví, které se peče v českých domácnostech po celý rok. Nejčastěji však na Vánoce. Při pečení perníčky nádherně provoní celý domov.

Ingredience:

Těsto na perníčky

  • 500g hladké mouky
  • 180g moučkového cukru
  • kypřící prášek do pečiva (já použila bez fosfátů)
  • vanilkový lusk
  • 3 lžíce medu
  • 2,5 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 250 g másla
  • 1,5 lžíce pomletého perníkového koření (hřebíček, badyán, skořice, vanilka, anýz)
  • 1,5 lžíce skořice
  • 1 žloutek na potření
  • 5 lžic mléka

Poleva na zdobení

  • 2 bílky
  • 280 g moučkového cukru
  • šťáva z citrónu

Na válu smícháme všechny ingredience na těsto. Nakonec přidáme prášek do pečiva.

Vše vypracujeme v hladké těsto. Necháme uležet v lednici do dalšího dne. Pokud máte na spěch či nevydržíte, stačí 1-2 h.

Až těsto vyndáte z lednice, ještě ho propracujte. Potom vyválejte asi 2 milimetrů tenký plát.

A hurá, můžete začít vykrajovat perníčky svými oblíbenými vykrajovátky. Pokládejte je na vyložený plech pečícím papírem.

Troubu si předehřejte na 180°C, před vložením do trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 10-12 minut.

Po vychladnutí perníčky nazdobte – to můžete klidně i až další den (já to tak dělávám). Poleva je úplně jednoduchá.

Oddělíte žloutek od bílku. Bílky utřeme s cukrem a postupně přidáváme citrónovou šťávu. Hmota nesmí být řídká, musí být polotuhá. Několikrát směs prosejte přes sítko. Perníčky můžete zdobit koupeným speciálním zdobítkem anebo jednodušeji. Stačí obyčejný sáček, který u špičky lehce ustřihnete. U nás se perníčky nikdy jinak než tímto způsobem nezdobili.
Pokud chcete mít perníčky různě barevné, stačí smíchat polevu na zdobení s potravinářskými barvami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.