Po dlouhé době jsem se rozhodla napsat nějaký recept. Když se blíží Vánoce, vybrala jsem jedno známé cukroví – tradiční české perníčky.
Samotný postup na ně není nějak složitý, to spíše až potom zdobení. Na to je třeba mít šikovnou ruku. Ale určitě to zvládnou i ostatní.
Vánoční perníčky jsou jedním z cukroví, které se peče v českých domácnostech po celý rok. Nejčastěji však na Vánoce. Při pečení perníčky nádherně provoní celý domov.
Ingredience:
Těsto na perníčky
- 500g hladké mouky
- 180g moučkového cukru
- kypřící prášek do pečiva (já použila bez fosfátů)
- vanilkový lusk
- 3 lžíce medu
- 2,5 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 250 g másla
- 1,5 lžíce pomletého perníkového koření (hřebíček, badyán, skořice, vanilka, anýz)
- 1,5 lžíce skořice
- 1 žloutek na potření
- 5 lžic mléka
Poleva na zdobení
- 2 bílky
- 280 g moučkového cukru
- šťáva z citrónu
Na válu smícháme všechny ingredience na těsto. Nakonec přidáme prášek do pečiva.
Vše vypracujeme v hladké těsto. Necháme uležet v lednici do dalšího dne. Pokud máte na spěch či nevydržíte, stačí 1-2 h.
Až těsto vyndáte z lednice, ještě ho propracujte. Potom vyválejte asi 2 milimetrů tenký plát.
A hurá, můžete začít vykrajovat perníčky svými oblíbenými vykrajovátky. Pokládejte je na vyložený plech pečícím papírem.
Troubu si předehřejte na 180°C, před vložením do trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 10-12 minut.
Po vychladnutí perníčky nazdobte – to můžete klidně i až další den (já to tak dělávám). Poleva je úplně jednoduchá.
Oddělíte žloutek od bílku. Bílky utřeme s cukrem a postupně přidáváme citrónovou šťávu. Hmota nesmí být řídká, musí být polotuhá. Několikrát směs prosejte přes sítko. Perníčky můžete zdobit koupeným speciálním zdobítkem anebo jednodušeji. Stačí obyčejný sáček, který u špičky lehce ustřihnete. U nás se perníčky nikdy jinak než tímto způsobem nezdobili.
Pokud chcete mít perníčky různě barevné, stačí smíchat polevu na zdobení s potravinářskými barvami.