Šči (v překladu щи) je zelená polévka s dlouhou historií. V ruské kuchyni se připravuje již od 9. století. Polévka se dělí na chudé Šči s menším množstvím surovin a potom bohaté Šči – což je tento recept s obsáhlejším množstvím surovin. V každém regionu se připravuje z jiných přísad. Nelze říct, že polévka bude vždy stejná. Šči se jí se zakysanou smetanou (nahoru na polévku se položí kopeček) a s chlebem.
Já mám tento recept na ruské Šči od sestřenky, která má recept od babičky svého ruského přítele z Ruska (severovýchod z evropské části Ruska). Haha trochu krkolomné 🙂 . Rusko je velké a jeho kuchyně je občas velmi zajímavá a rozsáhlá. Pro některé (jako já) občas děsivá. Ale tak každý je zvyklý na něco jiného…žejo…
Moje sestřenka je v tomhle skvělá. Jednou mi posílala vyfocený vývar, který byl uvařený z kuřecích pařátů. A ty se dokonce jí. Vývar je prý velmi zdravý, ale i přes to bych asi dlouho váhala, zda ho sníst či nesníst. Tak hlavně, že chutnal ji. Ale šči se naštěstí z ničeho tak extrémního nevaří. Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Tak hodně štěstí!
Ingredience:
- 350 g Kuřecích žaludků
- 1 cibule
- 1 střední mrkev
- 2 brambory
- 200 g kysaného bílého zelí
- 2 stroužky česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- mletá sladká paprika
- kmín
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- kopr
- petržel
- 2-3 lžíce olivového oleje
- zakysaná smetana
Žaludky očistíme, omyjeme a necháme a dáme vařit do vroucí vody, osolíme, přidáme kmín, sůl, pepř, bobkový list a nové koření.
Z bílého kyselého zelí slijeme a vymačkáme šťávu. Odložme si ho stranou. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubo a také odložíme stranou.
Cibuli a česnek oloupeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Rozehřejeme pánev s olejem a cibulku zlehka osmažíme. Přidáme mrkev s kyselým zelím. Dusíme chvíli pod pokličkou.
Do lehce dušené zeleniny vmícháme rajčatový protlak a přidáme k žaludkům spolu s nakrájenými bramborami na kostičky. Vše vaříme do změknutí.
Nakonec polévku Šči dochutíme dochutíme solí, sladkou červenou paprikou, nasekaným koprem a petrželí. Případně zahustíme (má mít hustší konzistenci). Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany uprostřed talíře. Podáváme s chlebem.
Na polévku můžete použít i jiné maso zvláště – standardně se dělá z hovězího s kostí, ale může být použito i jiné maso.