Jelikož je momentálně velká sezóna rajčat i okurek, rozhodla jsem se pro tento zeleninový salát s balkánským sýrem. Je lehký v obou případech – jednoduchý na přípravu a také dietní. Hodí se jako oběd, sváča nebo večeře. A každopádně pochutnáte si na něm. Použila jsem kvalitní balkánský sýr a olivy s lehce pikantní chilli, které přivezla známá z Řecka. Můžete ho jíst samotný nebo podávat s celozrnným pečivem (doporučuji).
Tento salátový recept má dlouhou historii. Je to jedno z našich skvělých jídel, které jsme si kuchtívaly hlavně s Klárkou. Pochází ještě z dob, kdy jsem chodila na střední a bydlela na intru. Jak už to tam bývá, málo kdy se stane, že je ve školní jídelně jedlá večeře. A proto jsme vždy s kamarádkami měly nachystané záložní recepty. Pro případ. Znáte to. Žejo, no tak přeci nebudeme o hladu! NE?
To byla vždycky společná večeře v jídelně na intru s kamarády a kamarádkami. Jakmile byla nejedlá, šlo se okamžitě pro vycházku, pak sraz dole u vychovatelny na červených sedačkách. Potom hurá nakupovat jídlo do našeho nejbližšího obchoďáku Billa.
Většina z přátel si kupovali rohlíky a k nim paštiku nebo salám a podobné “zdravé” věci. Ale my, co máme rádi zdravé a kvalitní jídlo jsme si do košíku naházely zdravější potraviny. Pak se šlo zpátky na intr kuchtit naši večeři. Jo, to byly skvělé časy. A teď už zpátky k receptu!
Ingredience:
- 200 g kvalitního balkánského sýru
- 1 okurek
- 8 rajčat
- 100 g oliv bez pecek
- 1 menší cibule na ozdobu
- olivový olej
Nachystejte si větší mísu, kterou použijete na salát. Jako první si zeleninu očistíme a omyjeme.
Potom zeleninu nakrájíme (okurek, rajčata i cibuli-na kolečka). Olivy scedíme a necháme je okapat od nálevu. Vše kromě cibule přidáme do misky
Balkánský sýr nakrájíme na menší kostky a přidáme ho také do misky. Vše pokapeme olivovým olejem a opatrně promícháme.
A je hotovo. Pak už jen můžeme naaranžovat a ozdobit cibulí, podávat s celozrnným semínkovým pečivem a pochutnávat si! 🙂