Indická kuchyně – Kuřecí MADRAS

dne

Mezi má oblíbené jídla patří také indická kuchyně. Indie je kořením světa. Plná rozmanitých chutí, vůní a ingrediencí. Jídla této země jsou většinou opravdu hodně pikantní. Pro milovníky pálivého jídla nebo chilli velmi doporučuji. Chuť prolínající se mezi sladkou, kyselou a pálivá. Fakt supr! Pro žhavé gurmány jakoby stvořeno.
Pro tento recept je velmi důležité sehnat speciální kvalitní koření. Jedná se o pískavici řecké seno a koření madras, které seženete i přes internet nebo většinou i v každé zdravé výživě. Chilli papričky, klidně použijte vaše oblíbené, nic tím nezkazíte. Ale pozor, všeho s mírou. Ať pak nešleháte kolem sebe plameny pokud na chilli papričky nejste moc zvyklí. Znám takové případy, které pak končí zapíjením mlíka nebo zmrzlinou a červenáním se. Já Chilli moc ráda, dávám si je skoro ke všemu. Ale to už patří jinam.
Na přípravu tento orientální recept není nějak extra náročný. Je chutný, rychlý a hlavně indický. U nás doma všem moc chutnal. Hlavně i tradiční indické chlebové placky Chapati, bez kterých se tento pokrm neobejde. Recept na ně najdete také v tomto článku.

Ingredience:

  • kuřecí maso
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • chilli
  • madras koření
  • sůl
  • pepř
  • 500 g kuřecího masa
  • 35 g másla
  • 1 lžička oleje

Omáčka

  • olivový olej
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml vody
  • koření madras
  • pískavice řecké seno
  • drcený kmín
  • 2 cibule
  • 1/2 citrónu
  • zázvor asi 2 cm
  • plechovka rajčat

Jako první si připravíme marinádu – citrónovou šťávu, chilli a koření Madras smícháme v misce. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na kostičky, obalíme v marinádě a necháme uležet v lednici 2-3 hodiny.

A jdeme stvořit omáčku. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a olej. A osmažíme nakrájenou cibuli nadrobno. Přidáme česnek, nastrouhaný zázvor. Přilijeme 200 ml vody.

Hrnec zavřeme pokličkou a dusíme asi 5 min. Potom přidáme koření madras, promícháme a dusíme ještě asi 2 minuty. Přidáme plechovku rajčat, chvíli povaříme a nakonec vše rozmixujeme a přidáme šťávu z 1/2 citrónu.

Naložené kuře s marinádou vložíme na rozpálenou pánev. Osolíme dle potřeby. Jakmile bude kuřecí maso hotové a dochucené vložíme jej do omáčky. Chvíli povaříme, dochutíme a můžeme podávat.

Podáváme s Indickými plackami Chapati recept ZDE nebo s rýží. Ale placky jsou jako příloha přeci jen k tomuto pokrmu chuťově lepší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *