Voňavé, křupavé, nadýchané domácí langoše. A mnohem lepší než ty stánkové, které člověk potká pomalu na každém rohu různých akcí (poutě, kolotoče, ohňostroje atd…). Já osobně radši ty svoje, stánkové moc nemusím. Doma jim taky nějak zachutnaly. Nedávno jsem je dělala na véču a v momentu se po nich zaprášilo.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 125 ml zakysané smetany
- 25 g čerstvého droždí
- špetka cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
- olej na smažení
- kečup
- rozetřený česnek
- 20 dkg tvrdého sýru
Vytvoříme si kvásek z trochu mléka, špetky cukru a droždí.
V misce zatím smícháme mouku, půl lžičky sody, špetku soli, smetanu, zbytek mléka a hotový kvásek. Vypracujeme si těsto na pomoučeném válu.
Necháme vykynout, poté tvarujeme bochánky (z této dávky jich vychází cca 10). Zbylé odložte do potravinářské fólie a do lednice. Těsto můžete použít i za týden.
Pokud chcete dělat langoše hned, bochánky nechte na válu ještě 20 minut vykynout.
Potom roztáhněte na placku. Langoš má být správně uprostřed tenký a na bocích pěkně nadýchaný.Z obou stran placku osmažte dozlatova na rozpáleném oleji.
Pak už jen dozdobte rozetřeným česnekem, kečupem a nastrouhaným sýrem – tak jak je to máte rádi.