Celozrnný makový závin

Chtěla bych se s vámi podělit o recept na výborný makový závin. Mák miluji, dosud jsem si kupovala makové záviny z obchodu, ale jakmile jsem zkusila tenhle, do obchodu bych pro závin už nešla. Ještě k tomu je domácí,poctivý ze zdravých surovin a panákem rumu 😆

Ingredience

Na těsto:

  • 125g mléka
  • 250g celozrnné středně mleté špaldové mouky
  • 40g řepkového oleje
  • 30g cukru
  • lžíce medu
  • sáček sušeného droždí

Náplň

  • 200g mletého máku
  • 2 lžíce medu nebo víc, podle chuti
  • hrst nasekaných vlašáků
  • hrst rozinek
  • panák rumu
  • cca 300dl mléka

Postup:

Uděláme si kvásek z mléka, cukru a droždí. Z kvásku a ostatních surovin vypracujeme tužší těsto.To necháme hodinu kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Mák, med a rozinky spaříme horkým mlékem, pováříme cca 15 minut do kašovité konzistence. Nakonec přidáme vlašáky a rum podle chuti.

Z těsta vyválíme placku, ne moc slabou aby se závin nerozpadl ! Třetinu placky pokryjeme makovou náplní, přeložíme druhou třetinou a postup s mákem opakujeme. nakonec zavřeme a připlácneme okraje. Závin pečeme při 180C cca 30 minut. Doporučuji servírovat posypaný mletým vanilkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..