Chtěla bych se s vámi podělit o recept na výborný makový závin. Mák miluji, dosud jsem si kupovala makové záviny z obchodu, ale jakmile jsem zkusila tenhle, do obchodu bych pro závin už nešla. Ještě k tomu je domácí,poctivý ze zdravých surovin a panákem rumu 😆
Ingredience
Na těsto:
- 125g mléka
- 250g celozrnné středně mleté špaldové mouky
- 40g řepkového oleje
- 30g cukru
- lžíce medu
- sáček sušeného droždí
Náplň
- 200g mletého máku
- 2 lžíce medu nebo víc, podle chuti
- hrst nasekaných vlašáků
- hrst rozinek
- panák rumu
- cca 300dl mléka
Postup:
Uděláme si kvásek z mléka, cukru a droždí. Z kvásku a ostatních surovin vypracujeme tužší těsto.To necháme hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Mák, med a rozinky spaříme horkým mlékem, pováříme cca 15 minut do kašovité konzistence. Nakonec přidáme vlašáky a rum podle chuti.
Z těsta vyválíme placku, ne moc slabou aby se závin nerozpadl ! Třetinu placky pokryjeme makovou náplní, přeložíme druhou třetinou a postup s mákem opakujeme. nakonec zavřeme a připlácneme okraje. Závin pečeme při 180C cca 30 minut. Doporučuji servírovat posypaný mletým vanilkovým cukrem.