Rozhodla jsem se upéct si, alespoň jeden druh slaného cukroví. Všude samé sladké, proč ne…
Hodí nejen na Silvestra, ale i na Vánoční svátky jako cukroví pro milovníky slaného nebo klidně pro lidi, kteří cukr moc nemohou.
Občas si říkám, že kdyby se na Vánoce místo sladkého peklo slané cukroví, bylo by to docela fajn. Ale to asi, jak pro koho.
Ingredience:
- 1/4 kg sýru ementál na jemno nastrouhaného
- 1/4 kg másla
- 1/4 kg mouky polohrubé
- špetka soli
- 2 lžíce smetany na vaření
- semínka na ozdobu (mák, sezamové, slunečnicové,…)
- vejce na potření
Na vál si nachystáme mouku, uprostřed uděláme důlek a tam přidáme dvě lžíce smetany na vaření a rozklepnuté vejce.
Dále na vál přidáme na plátky nakrájené máslo, ale pozor musí být dostatečně změklé, jinak s ním nebude možné moc pracovat.
Nastrouháme sýr na hrubší straně struhadla. a přidáme ke všem ingrediencím na vále a zpracujeme v těsto.
Těsto nenecháváme odpočinout, ihned vyválíme asi na 1-3 mm silný plát a vykrajujeme vykrajovátkem prasátka.
Pokládáme na plech, a závěrem potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme semínky. Pečeme pár minut v předehřáté troubě na 150°C dozlatova.