Domácí hovězí burger s horčičnomedovým dresingem

dne

V ledničce nám přebýval sýr cheeddar. A tak mě napadlo, co si takhle udělat pořádný burgery. Kvalitní maso je základ a taky musí být hlavně dobře udělané. Nejlepší je jedině hovězí mleté maso, na šťavnatý burger je super použít hovězí přední. Buď ho můžete koupit namleté nebo si ho namlet doma sami. Tak hodně štěstí, ať se burgery povedou. Byly fakt vynikající!

Pečené brambory
Ingredience:

  • 5 velkých brambror
  • sůl
  • trochu olivového oleje

Brambory k burgeru si připravíme jako první. Nakrájíme je na měsíčky, osolíme, zakápneme olejem a dobře promícháme.

Dáme péct do předem předehřáté trouby na 200°C. Brambory pečeme je do křupava.


Maso do burgerů
Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky sójové omáčky tamari
  • trochu dijonské hořčice
  • olej

Do misky dáme maso s ostatními přísadami, krom oleje. Dobře vše promícháme a necháme cca 20 minut proležet v ledničce. Poté rozpálíme pánev s olejem a jdeme na to.

Tvoříme větší kuličky, vždy si první namočíme ruce do vody, půjde to tak líp. Z nich potom tvoříme placky, ale pozor ne moc malé. Maso se totiž při pečení smrskne, tak na to pamatujte. Taky si dejte pozor, aby nebylo úplně vysušené. Na správný burger musí být maso tak akorát.

Hotové opečené maso z obou stran dáme na talíř. Necháme ho tam chvíli odpočinout, aby do sebe vtáhlo šťávy, které při pečení uvolnilo.

Ostatní na dokončení burgeru
Ingredience:

  • 2 bulky (buď si je můžete upéct což je lepší varianta nebo můžete použít kupované – nejlíp máslové)
  • plnotučnou hořčici
  • kečup
  • cibuli
  • kyselý zavařený okurek
  • sýr cheddar
  • salát
  • 2 vajíčka
  • 1 velké rajče
  • špejle na hamburgery

Bulky rozkrojíme vejpůl, a obě dvě strany opečeme zlehka na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo sádla.

Ještě za tepla je potřeme – spodní díl kečupem a vrchní hořčicí. A nyní už začneme burger skládat.

Jako první přijde maso, na něj plátek sýru cheddar, vajíčko na způsob volského oka, na plátky nakrájený kyselý zavařený okurek, plátek salátu, plátek rajčete a cibule. Pak už jen vrchní díl bulky a doprostřed špejle.

Hořčičnomedový dresing
Ingredience:

  • majonézu
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička hořčice
  • pepř
  • čerstvá bazalka nakrájená nadrobno
  • kapka citrónu

Všechny ingredience smícháme v misce, netřeba rozepisovat. Servírujeme společně s bramborami a burgerem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.