Vegetariánská polévka Miso Ramen

dne

Receptů na polévky Misoje mnoho (v Japonsku jsou rozšířené dva základní druhy misa – červené miso 赤味噌a bílé miso 白味噌), připravují se povařením složek (nejčastěji řasy wakame, mrkev, ředkev, houby, pórek, mušličky, chobotničky, krevety, tofu, maso,…).
Každá polévka má však ten stejný hlavní základ, kterým je pasta Miso. Tato pasta se přidává do polévky. Je tvořená ze tří složek – fermentovanými (zkvašenými) sojovými boby, obilnými klíčky a solí. Sojové boby tvoří asi 3/4 pasty.
Ty se rozvaří a po vychladnutí se smíchají s rozvařenými a následně nakvašenými klíčky a se solí. Vše se důkladně promne a hmota se následně nechá 3 měsíce kvasit. Pak už je pasta hotová.
Pasta miso obsahuje mnoho soli a má poměrně specifickou – pro mnohé až hnusnou chuť a má blahodárný vliv na lidský organismus. Miso je vynikající zdroj vitaminu K a slušným zdrojem riboflavinu. Dále obsahuje vlákninu, bílkoviny a minerály, vysoký obsah sodíku, aminokyselin, základních stavebních kamenů bílkovin, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, přičemž je zde šestkrát více omega 6 kyselin než omega-3.

Ingredience:

  • 250 g nudlí Udon (nebo rýžové nudle)
  • 2 hrsti baby špenátu
  • nadrobno nakrájená petržel
  • nadrobno nakrájená zelená cibulka
  • 5 větších žampionů
  • snítek zázvoru
  • pórek
  • miso pasta
  • špetka soli
  • pepř
  • tofu
  • sezamová semínka na ozdobu
  • chilli omáčka

Nudle Udon si připravte podle návodu. Pastu Miso zalijte horkou vodou v poměru uvedeném na obalu a připravte si tak vývar.

Nakrájenou cibulku, houby, petržel, pórek a zázvor podlijte horkou vodou a povařte. Jak bude hotovo, přidejte vývar miso, dochuťte dle libosti solí a pepřem.

Do misky dejte porci hotových nudlí a naaranžujte společně s baby špenátem a orestovaným tofu. Zalijte miso polévkou, ozdobte sezamem a chilli pastou a hned podávejte.

Můžete ozdobit opečenou, najemno nakrájenou  cibulkou do křupava, která je typická pro asijské jídla.

 

One Comment Add yours

  1. SouthernGirl napsal:

    Tery, thanks for the article post.Really thank you! Great.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *