Výborný rybízový koláč s vanilkovým krémovým pudinkem

dne

Chcete si dát po obědě kafčo a k tomu nějaký skvělý dezert? Mám tady pro Vás recept na svůj oblíbený koláč s vanilkovým krémovým pudinkem a s rybízem.

Bobule rybízu jsou velmi zdravé – obsahují kromě velkého množství vitamínu C, který je nejvíce obsažen v černém rybízu, také i další vitamíny. Například vitamín B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A (na lepší zrak), dále vápník, železo, mangan, draslík a zinek.
Rybíz je prospěšný našim nervům, vlasům i kůži. Navíc má vysoký obsah rutinu, tím zlepšuje stav cévních stěn. Také obsahují vlákninu, která přispívá k lepšímu trávení. Antioxidanty obsažené v bobulích rybízu všeobecně zbavují organismus volných radikálů, chrání tak buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.
Tenhle recept Vám zabere celkem asi 60 minut, co se týká obtížnosti, tak není nijak extra náročný. Tento rybízový koláč s vanilkovým pudinkem je zdravý a chutný. Určitě si po jeho ochutnání budete chtít ještě přidat.

Ingredience:

Na korpus:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • vanilku
  • špetku citrónové kůry
  • špetku soli
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 60 g třtinového cukru

Na vanilkový pudinkový krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 120 g másla
  • 2-3 lžičky třtinového cukru
  • 300 ml mléka (může být i sojové)
  • 3 lžíce rumu
  • 20 g cukru
  • vanilka
  • 200 g čerstvého nebo zavařeného rybízu (já jsem použila zavařený, čerstvý také nepřijde a škodu)

Ve větší míse smíchejte cukr, smetenu a vejce. V druhé míse prosejte mouku. Potom z obou směsí vypracujte těsto.

Přidejte kakao, citrónovou kůru, sůl, vanilku. Na závěr opatrně vmíchejte prášek do pečiva.

Těsto nalijte do vymazané máslem a vysypané formy moukou o průměru 22 cm. Vložte do předehřáté trouby na 160°C a pečte 30-45 minut.

Než bude upečeno, můžeme si zatím připravit pudinkový krém. V menším hrnci si ve studeném mléku rozmíchejte pudinkový prášek a přidejte cukr.

Přiveďte k varu. Jakmile nám začne směs houstnout přidejte máslo, vanilku a rum. Vše pořádně promíchejte.

Upečený korpus nechte chvíli vychladnout a pak ho pokryjte pudinkovým krémem. Ozdobte čerstvým rybízem nebo rybízem z kompotu.

Nechte uležet do druhého dne v lednici a pak hurá můžete podávat!

Místo rumu můžete do pudinkového krému přidat např. oblíbený koňak nebo brandy. Chuť zaručeně vylepšíte!

One Comment Add yours

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *