Tapiokový puding

dne

Tapioka (maniok, yucca nebo kasáva) je okopanina s oříškovou příchutí. Údajně pochází z lesů Jížní Ameriky. Její sladké hlízy jsou velmi oblíbené v Africe či Asii, kde tvoří základní jídelníček obyvatelů.
Je velmi bohatá na škrob. Obsahuje minimální množství tuku a cholesterolu, řadu vitamínů a minerálů – železo, vápník, magnézium, fosfor a vlákninu.
Tento recept na topionkový puding je velmi jednoduchý a vhodný i na různé diety, taky po něm hodně dlouho nebudete mít hlad. Škrob patří mezi složitější cukry. Jeho trávení je postupné, může trvat i několik hodin.
Perličky o hmotnosti 100 g na přípravu pudingu jsem sehnala ve zdravé výživě (asi 20-30 Kč). Na první pohled, mě podle názvu napadl oblíbený Bubble tea, kde se topionka taky používá. Určitě někteří znáte. Ale musím říct že puding je skutečně lepší a taky zdravější!

Ingredience:

  • 100 g tapiokových perliček
  • 300 ml vody
  • 500 ml mléka (kravské, kokosové, mandlové, sojové…dle libosti)
  • 300 ml vody
  • agávový sirup nebo med
  • ovoce na ozdobu (maliny)

Tapioku nasypejte do menšího hrnce, zalijte vodou, nechte nabobtnat až tři hodiny (může být i přes noc).

Potom přeceďte, přilijte mléko a dejte pomalu vařit a sem a tam promíchat, aby se nepřipálilo. Jak perličky začnou měknout, mícháme až do zhoustnutí.

Směs osladíme medem nebo agávovým sirupem. Necháme trochu schládnou a nalijeme do miseček a ozdobíme ovoce.


 Puding můžete jíst teplý a nebo vychlazený. Chutná skvěle v obou případech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *