Výborné Slovenské bramborové halušky s brynzou

dne

Halušky neboli „noky“ z bramborového těsta patří k mým oblíbeným jídlům. Tento recept na pravé slovenské halušky, o který se chci podělit pochází ještě od mé prababičky, která je původem z Východního Slovenska. Halušky jsou jednoduché na přípravu, zdravé, ale také velmi chutné. Nejčastěji se jí s brynzou, což je měkký slovenský sýr vyrobený z ovčího mléka. 

Ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 8 ks brambor
  • 1 vejce
  • cibule
  • olej
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • brynza

Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na struhadle na jemno do mísy. vymačkáme a vylijeme z nich přebytečný škrob. Přidáme sůl, pepř, mouku a vejce. Vypracujeme řidší těsto.

Větší hrnec naplníme vodou, přidáme špetku soli a dáme vařit. Jak začne voda vařit, nožem či malou stěrkou do ní odkrajujeme menší kousky těsta nebo jej můžeme nalít a protlačit ve speciálním cedníku.
Uvařené halušky poznáme tak, že vyplavou nahoru. Nakonec vodu z nich zcedíme. Necháme odložené v hrnci bokem a připravíme si opečenou cibuli.

 Nakrájíme nadrobno cibuli, opečeme ji na pánvi na rozehřátém oleji. Vmícháme ji opatrně do halušek. Podáváme s brynzou.

Halušky můžeme posypat opečenou na pánvi, na kostičky nakrájenou slaninou. Lze je také udělat na kyselo, kdy do halušek přidáme kyselé zelí.
Pokud nemáme brynzu, místo ní lze můžeme použít k haluškám sýr Niva nebo měkký smetanový sýr. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *