Domácí koblížky

dne

Ingredience:

  • 500 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 1/4 hrnku oleje500 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • pro aroma trochu citrónové kůry a trochu rumu
  • olej na smažení

Postup:

Smícháme sůl s moukou. Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Rozmícháme v něm dvě lžičky cukru s kvasnicemi. POZOR – mléko nesmí být vařící, jinak by se nám koblížky nepovedly. Kvasnice bychom tím zabily. Všechny ostatní ingredience smícháme v misce a pomalu přiléváme mléko s kvasnicemi. Můžeme přilít trochu vlažného mléka pokud se nám těsto nezdá. Mělo by být tak akorát (ne úplně tuhé ani úplně měkké). Poté těsto v misce přikryjeme útěrkou, necháme hodinu kynout na teplém místě.  Připravíme si pánev s olejem. Podle velikosti lžíce tvoříme kuličky, které následně vytvarujeme v placky. Smažíme do růžova. Koblížky můžeme potřít nutelou, džemem nebo marmeládou nebo povidly (a namočit do máku s cukrem) a také ozdobit ovocem (já použila borůvky). 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *